Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Při home office bude zaměstnavatel přispívat na energie, teplo i vodu

Při home office bude zaměstnavatel přispívat na energie, teplo i vodu
Vyhovuje vám home office? Váš pes si ho nepochybně oblíbil. | zdroj: Profimedia

Lidem, kteří pracují na dálku, by měli zaměstnavatelé patrně už brzy začít poskytovat náhradu nákladů. Přispívat by měli na energie, teplo či vodu. Počítá s tím chystaná úprava zákoníku práce, kterou získala ČTK.

Firmy a instituce by podle návrhu měly pracovníkům, kteří pracují na „home office“, vyplácet paušální částku. Ministerstvo práce ji bude pravidelně valorizovat s ohledem na inflaci.

Zákonná pravidla pro práci na dálku by podle lidoveckého šéfa ministerstva Mariana Jurečky měla platit od příštího roku.

Podle směrnice z Bruselu

Home office patřil v Česku před pár lety k firemním bonusům, běžný způsob práce se z něj stal v době epidemie.

„Pravidla pro home office připravíme do novely zákona. Byl bych rád, kdyby platila od 1. ledna 2023,“ řekl Jurečka.

Výdaje na elektřinu, plyn a vytápění rostou. Počítá se s dalším zdražováním. Nastavení pravidel ale se zvyšováním cen podle Jurečky nesouvisí.

Práci na dálku zaručuje pracovníkům ve všech státech EU směrnice a rovnováze pracovního a soukromého života (WLB). Předpis má přispět ke sladění péče o děti a blízké se zaměstnáním.

Česko mělo evropská pravidla stejně jako všechny ostatní členské státy do praxe uvést do začátku letošního srpna. Mělo na to přes tři roky. Ministerstvo zatím hotové návrhy nepředložilo.

K home office podepíšete smlouvu

O přípravě legislativních změn jednal několikrát sociální výbor Sněmovny. Žádal opakovaně bývalé vedení resortu o návrhy.

Firma či instituce by podle návrhu měla zaměstnanci platit pak kromě jiného hodinový paušál na plyn, elektřinu, paliva, dálkové vytápění, vodu, odpad. Navrhovaný paragraf počítal minimálně s 2,80 koruny za každou započatou hodinu práce.

Částku by na každý rok stanovilo ministerstvo ve vyhlášce, která by platila vždy od ledna. Resort by vycházel z údajů o nákladech na dospělého v průměrné domácnosti od Českého statistického úřadu.

Mimořádně by mohl částky pro výpočet minimální náhrady valorizovat, pokud by úhrnné náklady vzrostly nejméně o 20 procent, vyplývá z pracovní verze návrhu.

Práci na dálku měla upravit dohoda, kterou by zaměstnavatel se zaměstnancem písemně uzavřel. Obsahovat by měla údaje o místě, odkud budou lidé pracovat. Stanovit by se měl také rozsah práce a podmínky rozvržení pracovní doby.

Dohoda by kromě náhrad nákladů měla stanovit způsob komunikace a přidělování úkolů.

Zdroje: