Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Přesčasy už vypovědělo šest tisíc lékařů, přidat se k nim chtějí i sestry

Přesčasy už vypovědělo šest tisíc lékařů, přidat se k nim chtějí i sestry
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Výpověď přesčasové práce podalo dosud 6000 ze zhruba 13 000 lékařů, kteří chodí do služeb. Přidat se k nim chystají případně i sestry a další zdravotníci. Novinářům to dnes řekli zástupci mladých lékařů a zdravotnických a lékařských odborů. Podle nich hrozí omezení péče. Dál požadují snížení množství přesčasů a zvýšení základních výdělků bez příjmu z přesčasové práce. Podle odborů chybí v nemocnicích až 4000 lékařů a až 5000 sester.

Podle informačního systému (ZDE) o průměrném výdělku letos v prvním pololetí průměrná mzda lékařů specialistů ve veřejných a státních zařízeních činila 104 652 korun. Celkem 42 procent z toho tvořily příplatky, náhrady a odměny. Měsíčně odpracovali v průměru 20,4 hodiny přesčasů. V soukromých zařízeních byl průměrný výdělek 80 331 korun. Příplatky, odměny a náhrady činily 29 procent částky. Přesčasových hodin bylo 8,1 za měsíc. Podle odborů a mladých lékařů má personál v nemocnicích ale stovky přesčasových hodin, mluví o práci za hranicí legality. Podle politiků jsou přesčasy dobrovolné. Doktoři je začali vypovídat.

„Pevně doufám, že k 1. prosinci k výpovědím nedojde. Kdybychom se nedohodli, tak by to opravdu vedlo k omezení péče, minimálně plánované,“ uvedl zástupce Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda. Podle něj výpovědi z přesčasů nepodávají jen mladí doktoři, ale i ti zkušení. Průměrný věk je 38 let.

Nemocnice, zejména přímo řízené ministerstvem, se podle dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) na prosincový protest připravují. „Všichni ředitelé jsou schopni zajistit emergentní provoz, urgentní příjmy, aby nedošlo k ohrožení jakéhokoliv pacienta na zdraví a na životě,“ řekl odpoledne na tiskové konferenci ve Fakultní Thomayerově nemocnici.

Podle předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové zapojení do protestu a podání výpovědí z přesčasů zvažují i sestry a další zdravotníci. Přesnější informace by měl mít odborový svaz v polovině měsíce.

Nedávná novela zákoníku práce zdvojnásobila případný počet přesčasových hodin ve zdravotnictví. Sekce mladých lékařů proti tomu protestuje. O úpravě zákoníku její zástupci a odboráři jednali s ministry práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Do dneška měli dostat návrh další novely zákoníku práce, která by měla stav změnit. Zatím předlohu nemají. „Já pevně věřím, že poté, co si mladí lékaři prostudují to paragrafové znění, (...) budou vědět, že to opravdu všechno chceme realizovat a bude to podáno do sněmovny, takže zváží další postup,“ řekl Válek.

Vedle toho lékaři požadují růst základních výdělků bez přesčasové práce. Navázat je chtějí na průměrnou mzdu. Válek dnes zopakoval, že měnit se budou platové třídy některých lékařů, zejména začínajících. V úhradové vyhlášce je podle něj na příští rok určeno, že nemocnice musí polovinu svého meziročního navýšení využít ke zvýšení odměňování. Celkově pro zhruba 150 nemocnic půjde o 6,8 miliardy korun.

Podle odborů by lékaři měli podle své odbornosti a praxe pobírat od 1,5násobku do trojnásobku průměrné mzdy. Sestry by měly vydělávat od průměrné mzdy do jejího dvojnásobku. Od průměrné částky by se odvíjely i příjmy dalších profesí. Vláda se zvýšením tarifů nepočítá. Válek už dřív uvedl, že by do růstu odměn mělo v příštím roce putovat 6,8 miliardy korun. Protestující poukazují na růst výdělků lékařů na Slovensku. Mluví o nekonkurenceschopnosti českých příjmů lékařů a zdravotníků.

Podle odborů chybí v nemocnicích až 4000 lékařů a až 5000 sester, dodržení běžného množství přesčasové práce je tak obtížné. Podle Přády i odborářů je vedle změn zákoníku řešením i odbourání administrativy pro lékaře, posílení digitalizace či přilákání lidí z ambulancí do služeb díky lepšímu ohodnocení.

Zdroje: