Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Prosincovou přesčasovou práci dosud vypovědělo na pět tisíc lékařů

Prosincovou přesčasovou práci dosud vypovědělo na pět tisíc lékařů
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Prosincovou přesčasovou práci dosud vypovědělo asi 4900 lékařů. Na facebooku o tom informovala Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK). Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z roku 2022 je v akutní péči, která se týká zejména práce v nemocnicích, asi 23 153 lékařských úvazků. Lékaři protestují proti legalizaci možnosti sloužit ročně až 832 přesčasových hodin, dosud zákoník práce počítal s polovinou.

Podle zástupců sekce lékaři už v současné době v některých nemocnicích slouží víc. Ministr zdravotnictví Vlastmil Válek (TOP 09) minulý týden přislíbil, že navrhne další změnu zákona, která vrátí přesčasy na původní počty hodin.

A CO V ŘÍJNU? Pokračuje sběr výpovědí z prosincových přesčasů. Až na výjimky totiž nemají výpovědní lhůty! Pokud jste...

Zveřejnil(a) Sekce mladých lékařů ČLK dne Neděle 1. října 2023

Nemocnice uzavírají s lékaři dohody o dobrovolné přesčasové práci na celý rok. Lékaři je nyní vypovídají, protože podle nich mají zákonem povolené limity v prosinci už vyčerpané. Již dříve avizovali, že mohou v prosinci chybět lékaři až na 24 000 služeb. Prohlásili, že akutní péče o pacienty ohrožena nebude, mohou být ale podle nich omezeny plánované výkony.

Už dříve mladí lékaři uvedli, že dobrovolná přesčasová práce je na některých pracovištích vynucována, problémy jsou podle nich nyní i s podáváním jejích výpovědí. „Z mnoha nemocnic máme informace o nečistých praktikách odmítání převzetí výpovědí, požadováním výpovědí z celého pracovního poměru a dalších,“ uvedli zástupci sekce.

Protestující lékaři požadují změnu zákoníku práce a finanční ohodnocení, které bude dostatečně vysoké už za základní pracovní dobu. Podle dřívějších informací tvoří přesčasy a služby zhruba polovinu měsíčního příjmu lékaře. Průměrná hrubá mzda lékaře v roce 2021 byla podle informací Českého statistického úřadu 83 808 korun, průměrná hrubá mzda napříč ekonomikou 37 839 korun.

„Reálný stav je nevyhovující, nesmíme se uspokojit s kosmetickými úpravami beztak ignorované legislativy, žádáme takový zákoník práce, který bude možné dodržovat a následně i kontrolovat. Žádáme adekvátní ohodnocení již za práci v základní pracovní době a změny v postgraduálním vzdělávání lékařů,“ uvedli zástupci sekce.

Zdroje: