Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Před Štědrým dnem přibylo v Česku nejvíce nakažených za 50 dnů

Aktualizováno: Před Štědrým dnem přibylo v Česku nejvíce nakažených za 50 dnů
Karlův most v době pandemie - ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ve středu přibylo v Česku 14 054 potvrzených případů covidu-19. Jde o nejvyšší denní nárůst za posledních sedm týdnů a jeden z nejvyšších od březnového začátku epidemie. Epidemický index PES zůstal na hodnotě 81 bodů.

V nemocnicích bylo den před Štědrým dnem 4836 pacientů s covidem, z toho 642 ve vážném stavu. Od začátku epidemie se v republice prokazatelně potvrdil nový typ koronaviru u víc než 660 400 lidí, nyní je nakažených 97 241. Celkem zemřelo v Česku 10 776 lidí nakažených koronavirem.

Skóre, podle kterého se v Česku řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, se drží sedmý den na nejvyšším (pátém, fialovém) stupni pohotovosti. Dál ale roste reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, které je nyní 1,34. Zhoršují i další ukazatele, z nich se hodnota indexu vypočítává. Roste i podíl pozitivních testů. Ze zhruba 37 000 středečních testů byl prokázán koronavirus u 37,8 procenta z nich, což je nejvíce od začátku epidemie; 14 054 nakažených je šestá nejvyšší hodnota. Předchozí rekordní podíl pozitivních testů ze 4. listopadu činil 34,57 procenta, tento den je také zatím rekordní v počtu zjištěných případů nákazy, kdy jich laboratoře potvrdily 15 725.

Celostátní bodové skóre indexu PES odpovídá nejpřísnějšímu stupni pohotovosti od pátku 18. prosince. Pět dní bylo 76 bodů ze sta, poslední dva dny má index hodnotu 81. Země se ale dosud řídí opatřeními, která odpovídají mírnějšímu čtvrtému. Na pátý stupeň země přejde po vánočních svátcích v neděli 27. prosince.

V neděli se tak znovu uzavřou provozovny služeb, prodávat se budou jen předměty základní potřeby. Zákaz nočního vycházení bude už od 21:00, setkávání lidí mimo vlastní domácnost se omezí na dvě osoby. Tato opatření budou platit nejméně do 10. ledna. Kabinet se předtím sejde a vyhodnotí, zda budou dál potřebné. Nejméně do 22. ledna potrvá nouzový stav.

Zdroje: