Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Před 85 lety se henleinovci pokusili v Československu o puč; následoval Mnichov

Před 85 lety se henleinovci pokusili v Československu o puč; následoval Mnichov
Konrad Henlein (uprostřed) na cestě po Sudetech | zdroj: Profimedia

Berlínem financovaný pokus o puč sudetských Němců vedených Konradem Henleinem byl součástí kampaně Adolfa Hitlera proti Československu. Ozbrojené střety vypukly v noci z 12. na 13. září 1938 jen pár hodin poté, co německý vůdce ve fanatickém projevu na sjezdu NSDAP v Norimberku obvinil Prahu z toho, že útiskem sudetských soukmenovců vytváří nesnesitelnou atmosféru a přispívá k zostřování mezinárodní situace.

Přestože československá vláda proti vzbouřencům rázně zasáhla a nepokoje za pouhé dva dny potlačila, rozbití státu už zabránit nedokázala. Henlein stejně jako další činitelé Sudetoněmecké strany uprchl do Německa. Tam 14. září na Hitlerovu žádost, vyvolanou vůdcovou chystanou schůzkou s britským premiérem Nevillem Chamberlainem, připravil prohlášení, v němž se mimo jiné pravilo, že obsahem dalších jednání o sudetoněmecké otázce může být jen odstoupení pohraničí českých zemí Německu.

Hitler na jednání s Chamberlainem 15. září žádal postoupení území s více než 50 procenty německého obyvatelstva. Vláda premiéra Milana Hodži požadavek nejprve odmítla, ale po nátlaku britského a francouzského vyslance nakonec 21. září souhlasila. V noci na 30. září pak nejvyšší představitelé Británie, Francie, Itálie a Německa podepsali Mnichovskou dohodu, která plně akceptovala německé územní požadavky vůči. Československá vláda týž den mnichovský diktát přijala.

Zdroje: