Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Přebytek obchodu se zahraničím byl loni rekordních 190 miliard korun

Přebytek obchodu se zahraničím byl loni rekordních 190 miliard korun
K rekordnímu přebytku za loňský rok, který byl poznamenaný pandemií nemoci covid-19, přispěly zejména závěrečné měsíce. | zdroj: Profimedia

Loňský přebytek zahraničního obchodu byl rekordní, dosáhl téměř 190 miliard korun. Proti roku 2019 se zvýšil o 44,3 miliardy korun. Vývoz i dovoz se ale meziročně snížily.

K rekordnímu přebytku za loňský rok, který byl poznamenaný pandemií nemoci covid-19, přispěly zejména závěrečné měsíce. Prosincová bilance skončila poprvé od vstupu do Evropské unie v přebytku. Vyplývá to z předběžných dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Vývoz se loni snížil meziročně o 4,5 procenta na 3,526 bilionu a dovoz klesl o 5,9 procenta na 3,336 bilionu korun. Prosincový přebytek činil 17,7 miliardy korun, což bylo o 25,9 miliardy více než v prosinci 2019. Vývoz stoupl o 18 procent na 295 miliard a dovoz o 7,4 procenta na 277 miliard. Na růstu se podepsal především vývoz aut, který stoupl meziročně o 20,6 miliardy korun. Prosincová bilance obchodu s auty tak vykázala přebytek o 14,7 miliardy korun meziročně vyšší.

Kvůli nižším cenám na světových trzích a poklesu dovezeného množství se také v prosinci zmenšil schodek obchodu s ropou a zemním plynem o 5,4 miliardy korun. Schodek obchodu s počítači, elektronikou a optikou se zmenšil o 1,9 miliardy korun.

Nepříznivý vliv na prosincový obchod měl hlavně meziročně horší výsledek obchodu s elektrickými zařízeními o 3,1 miliardy korun, z přebytku tak propadl do schodku. Navíc obchod se základními kovy prohloubil deficit o 1,1 miliardy korun.

Se státy Evropské unie vykázalo Česko v prosinci přebytek 58 miliard korun, který byl meziročně o 30 miliard vyšší. Nejvíce stoupl přebytek obchodu s Německem, a to o 12,9 miliardy korun. Dařilo se také obchodu s Francií a Nizozemskem, v obchodu s Itálií se schodek zmenšil o 3,5 miliardy. Přebytek obchodu s Británií v prosinci zhruba o 100 milionů klesl a dosáhl 5,75 miliardy korun. Od Nového roku Británie definitivně ukončila svazek z Evropskou unií a skončilo tak přechodné období, ve kterém se Británie nacházela 11 měsíců loňského roku.

Se státy mimo Evropskou unii se ale schodek zvětšil o 3,3 miliardy korun na 38,5 miliardy korun. Nejvíce se prohloubil deficit obchodu s Čínou, a to o 3,4 miliardy korun. Bilance s Ruskem se naopak zlepšila, nevykázala schodek, ale přebytek.

Zdroje: