Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pravda je na straně Ruska, prohlásil Putin v bojovném novoročním projevu

Pravda je na straně Ruska, prohlásil Putin v bojovném novoročním projevu
Vladimir Putin během návštěvy vojáků Jižního vojenského okruhu | zdroj: Profimedia

Letošní rok byl plný událostí, které budou klíčové pro budoucnost Ruska i světa, řekl dnes v novoročním projevu ruský prezident Vladimir Putin. Výjimečně ho nepronesl na pozadí Kremlu, ale během návštěvy vojáků Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu. Jde o příslušníky ruských jednotek účastnících se invaze na Ukrajinu.

Putin v projevu řekl, že pravda je na straně Ruska, které „chrání své lidi na svých historických územích“. Ochrana ruskojazyčných obyvatel Ukrajiny byla pro Putina před více než deseti měsíci záminkou k tomu, aby zahájil válku proti Ukrajině, o níž mluví jako o speciální vojenské operaci. Podle šéfa Kremlu „mnohonárodnostní lid stejně jako ve všech těžkých obdobích ruských dějin prokázal odvahu a důstojnost a slovem i skutkem podporoval obránce vlasti, naše vojáky a důstojníky, všechny účastníky speciální vojenské operace“.

Západ ruský prezident obvinil z toho, že léta ujišťoval Rusko o svých mírových záměrech, ale ve skutečnosti „podporoval neonacisty a připravoval se na agresi“. Západní elity podle něho cynicky využívají Ukrajinu a její obyvatele k tomu, aby oslabily a rozdělily Rusko. „Nikdy jsme nikomu nedovolili, aby to udělal, a nikdy to nedovolíme,“ prohlásil Putin. Kreml označuje vládu v Kyjevě v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským za neonacisty pronásledující ruskojazyčné obyvatelstvo, což ukrajinské vedení popírá.

Putinův projev, který trval devět minut a byl za období jeho vlády doposud nejdelší, se nesl v mimořádně bojovném tónu. Západní politici i ukrajinská vláda odmítají vysvětlení Moskvy ohledně začátku války. Putina obviňují z toho, že 24. února proti Ukrajině zahájil neopodstatněnou agresi s cílem zmocnit se ukrajinského území a svrhnout prezidenta Zelenského.

Zdroje: