Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Peskov: Zelenského návštěva dokazuje, že USA s Ruskem válčí do posledního Ukrajince

Peskov: Zelenského návštěva dokazuje, že USA s Ruskem válčí do posledního Ukrajince
Dmitrij Peskov a Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

Dodávka systému protiraketové obrany Patriot Ukrajině, která byla oznámena ve středu v USA, nepřispěje k urovnání konfliktu mezi Moskvou a Kyjevem, reagoval dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Systém Patriot podle Peskova rovněž nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil ve středu na návštěvu Washingtonu, kde jednal s prezident Joem Bidenem a vystoupil v Kongresu. Biden před novináři zdůraznil, že Patriot je obranný systém, a jeho poskytnutí Ukrajině tedy neznamená eskalaci konfliktu.

Podle vyjádření mluvčího Kremlu před novináři nepřinesla Zelenského návštěva žádné náznaky připravenosti na mírová jednání. Je to prý důkaz, že Spojené státy vedou „zástupnou válku“ s Ruskem „do posledního Ukrajince“.

Peskov zopakoval, že systém protivzdušné obrany i další zbraně dodávané Ukrajině se stanou legitimním cílem ruské armády.

Bílý dům ve středu informoval o poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard Kč). Nový balíček pomoci oznámený těsně předtím, než ukrajinský prezident přistál ve Washingtonu, zahrnuje právě i systém protivzdušné obrany Patriot. Ukrajina potřebuje zlepšit možnosti své obrany proti rozsáhlým ruským raketovým útokům na svou energetickou infrastrukturu. Systémy protivzdušné obrany už Kyjevu poskytlo například Německo.

Podle expertů nicméně zatím není jasné, kdy americký systém na Ukrajinu dorazí, Američané budou totiž muset nejdříve vycvičit ukrajinské vojáky pro jeho obsluhu. Výcvik by přitom mohl trvat několik týdnů a očekává se, že se uskuteční v Německu. 

Britská i německá média srovnávají po vystoupení v USA Zelenského s Churchillem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v noci na dnešek vystoupil s velmi odhodlaným a silným projevem v americkém Kongresu, si opětovně vysloužil srovnání s bývalým britským premiérem Winstonem Churchillem, napsal britský list The Times. Zelenskyj ve své řeči zdůraznil, že americká podpora je klíčová pro obranu jeho země.

Churchill do Washingtonu dorazil v prosinci 1941, krátce po útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor. Tato vánoční návštěva přitom upevnila spojenectví, které pomohlo vyhrát druhou světovou válku a vybudovalo poválečný demokratický svět.

Zelenského nynější návštěva byla jeho první cestou do zahraničí od 24. února, kdy ruská armáda zahájila invazi na Ukrajinu.

Britský deník The Times si všímá i Zelenského prohlášení, že „vaše peníze nejsou charita“ na adresu americké vojenské pomoci. „Jde o investici do globální bezpečnosti a demokracie, se kterou zacházíme tím nejzodpovědnějším způsobem. Můžete urychlit naše vítězství, vím to,“ dodal ukrajinský vůdce.

„Vzdorovitý“ projev, který ukrajinský prezident přednesl v Kongresu, okomentoval i list The Guardian. Všímá si zejména obrovského potlesku ve chvílích, kdy Zelenskyj vyvolal vzpomínky na americký boj proti nacistickému Německu a válečné sliby tehdejšího amerického prezidenta Franklina Roosevelta. „Naše dva národy jsou v této bitvě spojenci a příští rok bude zlomový, vím to. Zlomovým bodem, kdy ukrajinská odvaha a americké odhodlání zajistí budoucnost pro naši společnou svobodu. Svobodu lidí, kteří stojí za svými hodnotami,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Za „rétorický vrchol“ svědčící o pochopení „americké duše“ označil Zelenského projev ke Kongresu německý list Die Welt. Rovněž projev přirovnává k řeči, kterou před americkými zákonodárci pronesl při své cestě do USA v zimě 1941 britský ministerský předseda Winston Churchill. Zelenského poselství bylo podle deníku stejně prosté jako tehdejší poselství Churchillovo: „Děkujeme Američanům za jejich pomoc a mimochodem, potřebujeme jí více.“

Zdroje: