Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Pozor, nepřítel už nenaslouchá – stačí mu sedět u počítače

Pozor, nepřítel už nenaslouchá – stačí mu sedět u počítače
Pro představu: Takhle na mapě STRAVA vypadá Praha | zdroj: labs.strava.com

Pozor, nepřítel naslouchá! Každý, kdo neblahé paměti absolvoval základní vojenskou službu v Československé lidové armádě, tuhle větičku moc dobře zná. Byla napsaná na polních telefonech a radiostanicích a byla jasným varováním zobákům, že nesmějí vyžvanit tajné informace. Dnes je ale jiná doba. Vykecat se už nemusí nic, stačí mlčky běhat, nebo dokonce jen chodit. A nepřítel se dozví mnohem víc, než by mu kdy kdo byl schopen do vysílačky nakdákat.

Dobrý voják si hledí hledí a hlavně hlavně, jak se říká. Ale neméně důležitá je pořádná fyzička, což si dobře uvědomují i v americké armádě. Aby jim vojsko zbytečně netloustlo, nutí je tam k pravidelnému pohybu. A aby se pánové (a i dámy, samozřejmě) neflákali, dostali erární fitness náramky, které přesně ukáží, kudy si to štrádovali. Soudruzi z Pentagonu ale někde udělali chybu: Nedošlo jim totiž, že na webu bude k dispozici mapa, která přesně lokalizuje trasy běžců. A nepřítel samozřejmě nikdy nespí a hravě si podle této mapy sesumíruje, kde – samozřejmě ve vší tajnosti – operují americká komanda a kde mají své základny.

Sportem k trvalé invaliditě – a k zadělání si na průšvih

Bezdrátové fitness náramky monitorují sportovní aktivity nositele a s pomocí GPS umožňují i jeho lokalizaci po celém světě. Před pěti lety dostali američtí vojáci 2500 kusů náramků Fitbit. Běžecká aplikace STRAVA, která poskytuje podrobné analýzy, pak na svém webu přinesla příslušnou mapu zaznamenávající pohyb běžců, potažmo chodců. Mapa je dostupná od loňského listopadu a všiml si jí dvacetiletý australský student Nathan Rusher, který se zabývá mezinárodní bezpečnostní situaci a specializuje se na Blízký východ.

"To ukazuje akorát to, kde žijí bohatí běloši," prohlásil lakonicky Nathanův otec při zběžném pohledu na uvedenou mapu. A Nathana v tu chvíli napadlo se podívat, jestli je třeba v Sýrii vidět i pohyb amerických vojáků. A nestačil se divit.

Při pohledu na vyspělé lokality, kde se s náramky běhá ostošest, jako je západní Evropa nebo USA, je mapa celkem k ničemu. Uživatelů je tady fůra a svítí to tu celé. Ale v bojových zónách, jako je Afghánistán, Sýrie nebo Irák, je mapa temná - s výjimkou několika světlých bodů, které mohou signalizovat přítomnost amerických jednotek. Jednotlivé zářící body jsou při bližším zkoumání i v místech, kde se o operacích vojáků z USA nevědělo.

Mapa aplikace STRAVA je natolik podrobná, že může poskytovat extrémně citlivé informace o svých uživatelích z řad vojáků v aktivní službě.

Mapu STRAVA si můžete prostudovat ZDE.

Americký deník The Washington Post poznamenává, že může jít i o příslušníky misí OSN, vojáky z jiných států nebo pracovníky humanitárních organizací. Je ale snadné vytipovat místa, kde lze vojenskou aktivitu USA předpokládat, a pak dohledat doplňující údaje. Na známých základnách USA je navíc snadné vysledovat její vnitřní strukturu a rozmístění objektů, režim služeb, trasy zásobování anebo místa, kudy se pohybují vojenské hlídky.

Někteří lidé nosí náramek celý den jako krokoměr. A koncentrace světelných bodů na tajných základnách může jasně signalizovat, kde vojáci spí, jedí a pracují, a mohou se tak potenciálně stát snadnějším terčem útoku.

Na sociálních sítích už se objevují informace o citlivých místech na mapě světa, kde se mohou konat tajné americké operace. Jde například o údajnou tajnou základnu CIA v Somálsku nebo o baterie amerických raket Patriot v Jemenu. Pentagon se prý záležitostí zabývá, bere riziko vážně a zvažuje revizi svých bezpečnostních pokynů a další opatření. Nepotvrdil nicméně, že vojáci náramky používali. Opatření chystá i australská armáda a objevili se návrhy, aby vojáci veškerá zařízení, která podobné sledování umožňují, nechávali doma.

Americká námořní pěchota už podobné předpisy má. Jsou zakázána zařízení pro monitorování fyzické aktivity, pokud mají mobilní připojení, připojení na wifi, mohou fotografovat a nahrávat zvuk nebo video. Pouhé vypnutí této záznamové funkce nestačí. Nicméně pokud mají uvedená zařízení bluetooth a GPS, používat je lze – a dokonce je povoleno i sdílet data z nich. Což právě umožňují zařízení využívající aplikaci STRAVA.

Z webu toho lze vyčíst opravdu dost

Nejde přitom jen o odkrytí pozic vojenských základen, ale také o odhalení identity sloužících vojáků, pokud aplikaci používají s defaultním nastavením pro sdílení osobních údajů.

Když vojáci aplikaci používají obvyklým způsobem jako většina lidí, tedy že mají při běhu zapnuté sledování přes GPS, lze snadno vypozorovat, kudy se pohybovali. V zemích, jako je Afghánistán, Džibutsko nebo Sýrie, je uživatelem aplikace prakticky výhradně vojenský personál. Na jinak temné mapě jasně svítí vojenské základny, jejichž vnitřní struktura je při přiblížení naprosto zřetelná, třebaže například na Google mapách viditelná není. A totéž se samozřejmě týká i základen v Nevadě nebo na Falklandských ostrovech.

Mapa není živá – údaje jsou ze září 2017. Celkově ovšem ukazuje v historickém vývoji jakoukoli sdílenou aktivitu. Uživatelé se mohou dostat i na osobní data jednotlivců a dobu, kdy při určitém běhu dosáhli osobního nejrychlejšího času. Takové údaje lze například vyčíst na jedné letecké základně v Afghánistánu, kde jeden z běžců dosáhl osobního rekordu 20. ledna. Z toho lze snadno vydedukovat, že je na základně stále přítomen.

Na letecké základně v Džibutsku, odkud startují drony americké armády, uběhli zase tři běžci sedmikilometrovou trasu kolem runwaye. Dva v prosinci 2014 a jeden o dva roky později v srpnu 2016. Nejméně jeden z nich už ale na základně není, protože z jeho profilu vyplývá, že byl převelen do Německa.

Jasná bezpečnostní hrozba

Jakmile začali mapy pozorně studovat analytici, zjistili i další skutečnosti. Tak například v severokorejském Pchjongjangu jsou svítící čáry východně od centra města, kde sídlí velvyslanectví Velké Británie, Polska, Německa a Česka. A u džibutské metropole je sice zřetelná americká základna Camp Lemonnier, kde běhají tisíce sloužících mužů a žen, jihozápadně od ní ale čáry neméně zřetelně vyznačují další, menší základnu, která už na oficiálních mapách chybí. Podobně zřetelně je vidět třeba sídlo britské špionáže GCHQ v Cheltenhamu nebo sídlo CIA ve virginském Langley.

STRAVA má po celém světě 27 milionů uživatelů na různých zařízeních – na Fitbit, Jawbone nebo na mobilních telefonech. Nyní se samozřejmě brání a argumentuje tím, že biliony dat zachycených na mapách se staly veřejnými už v okamžiku, kdy je uživatelé nasdíleli. Ve svém prohlášení vyjádřila ochotu spolupracovat s vojenskými a vládními činiteli na tom, jak s citlivými údaji zacházet. A ve svém předchozím prohlášení vyzvala uživatele, aby si změnili osobní nastavení a přenos dat vypnuli – s odkazem na stránku s příslušným návodem.

Doba se zkrátka hodně změnila a nestačí už dávat si jen pozor na jazyk a držet jej za zuby. Za druhé světové války to ještě bylo jednoduché, říká jeden australský expert. Stačilo jen cenzurovat vojákům dopisy, aby náhodou nepsali domů něco, co nemají. Dnes nemusejí ani ceknout a napsat ani čárku: Za jistých okolností bohatě stačí, když se projdou po kasárnách se zapnutým mobilem.

Zdroje:
The Guardian, Vlastní, Washington Post