Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Osvobození Nečasové a Rittiga v kauze BIS je pravomocné

Osvobození Nečasové a Rittiga v kauze BIS je pravomocné
Bývalý premiér Petr Nečas a Jana Nečasová | zdroj: Profimedia

Pražský vrchní soud pravomocně osvobodil Janu Nečasovou, lobbistu Iva Rittiga a advokáta Davida Michala v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby.

Nečasová (dříve Nagyová) byla vrchní šéfkou kabinetu Petra Nečase (ODS). Rittig se od ní podle obžaloby v roce 2012 dověděl o utajeném materiálu zaslaném premiérovi. Dovodil údajně, že zpráva BIS se týká právě jeho, a proto poslal právníka Michala na schůzku s Nečasovou, která mu podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Podle žalobce mohl Rittig díky tomu učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

Městský soud v Praze dříve rozhodl, že popsané skutky Rittiga a Michala nejsou trestným činem, protože se nepodařilo prokázat, že se muži skutečně dozvěděli o obsahu utajovaných listin. U Nečasové pak podle soudu nebylo prokázáno ani to, že se skutek vůbec stal.

Klíčovým důkazem obžaloby byly odposlechy Rittigovy schůzky v pražském hotelu Ventana. Obhájci ovšem trvali na tom, že nahrávky není možné použít, protože je policie pořídila při prověřování jiného případu. Odvolací senát ale dospěl stejně jako předtím městský soud k názoru, že odposlechy použitelné jsou.

Obžalovaní dnes k soudu nepřišli, vinu dlouhodobě odmítají. Státní zástupce Rostislav Bajger pro Nečasovou požadoval tříleté vězení, pro Rittiga a Michala navrhoval podmínky a peněžité tresty. Soud jeho odvolání zamítl. Proti pravomocnému rozsudku lze podat dovolání.

Kauzy kolem expremiéra Nečase i jeho ženy trvají již sedm let. Nečasovou justice už dříve potrestala tříletou podmínkou a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy, a to za zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy manželky. V kauze tzv. trafik pro poslance ODS ji soud letos v létě nepravomocně zprostil viny a zastavil její stíhání za nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Jejich cenu policie vyčíslila na 10,1 milionu korun, zkrácená daň podle žalobců činila 736 000 korun. Nečasová ji posléze uhradila. Rittiga soudy osvobodily v případu tunelování firmy Oleo Chemical, obžalován je ještě v kauze pražského dopravního podniku. 

Zdroje: