Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Porcování medvěda poslanců stálo 58,5 miliardy

Porcování medvěda poslanců stálo 58,5 miliardy
zdroj: tisková zpráva

Poslanci díky takzvanému porcování medvěda za posledních osm let přihráli do svých krajů dotace téměř za 60 miliard. Spočítaly to Hospodářské noviny.

Česká města, obce, či sportovní svazy dostaly už poslanců 58 a půl miliardy korun ze státního rozpočtu. Nejvíce peněz takto rozdělil v roce 2007. Tehdy rozdělili 14,8 miliard korun. „Obdarované" subjekty mají převážně výtečné kontakty na politiky. Hospodářské noviny (HN)se proto rozhodly zjistit, jak dnes tyto projekty slouží.

HN například uvádí, že podnikatel Marek Jedlička za státní peníze měl stavět v Prostějově své Centrum zdraví. Od státu na to dostal 16 milionů. Jakmile ale peníze podnikateli přistály na účtu, z původně neziskového projektu vznikla soukromá poliklinika, v níž si budou lékaři za běžné komerční ceny pronajímat ordinace.

Který z poslanců dotaci Jedličkovi zajistil, je ale tajné. Návrhy poslanců jsou totiž anonymní a většina z nich se k nim zásadně nehlásí. HN uvádí, že projekt si nepohlídalo ani ministerstvo zdravotnictví.

Další sporný příklad se týká aquaparku v Kravařích na Opavsku, který spolu s městem vybudoval hokejový trenér a zdejší místostarosta Alois Hadamczik. „Bývalý poslanec ČSSD Michal Kraus zařídil, aby ministerstvo financí stavbu dotovalo během tří let 80 miliony. Bazén přitom slouží i Hadamczikově sportovnímu centru v sousedství, a pokud prodělá, ztrátu hradí město," píší k tomu HN.

Čtěte také:
Poslanci poslali osm milionů do jiné vesnice

 

Petruška už „přihrál" svému příteli sedm miliónů

Rozdělování poslaneckých dotací je podle novin sporné. Nikdo totiž už nehlídá, zda je finanční krytí v regionu opravdu zapotřebí. Navíc se ani nekoná nějaké veřejné výběrové řízení, z níž by vyšel nejužitečnější projekt.

Pak se není čemu divit, že vyhrává projekt za nějž lobuje vlivný politik. Například Daniel Petruška z ODS takto fotbalovému klubu v Živanicích u Pardubic poslal dohromady už sedm milionů. Klubu podle HN šéfuje jeho kamarád, v jehož domě navíc Petruška bydlí.

Porcování medvěda kontroloval v minulosti i Nejvyšší kontrolní úřad. Před čtyřmi lety zjistil, že pouze čtvrtina peněz (4,4 miliardy) šla do krajů, které pomoc skutečně potřebovaly. A mnohdy dotace provázely nepořádky v účetnictví a při zadávání zakázek.

Deník také připomíná, že před třemi lety kvůli porcování medvěda poslanci sáhli i na peníze určené na důchody a příspěvek na stavební spoření. Loni kvůli hospodářské krizi se peníze do regionů neposílaly. I pro letošek obě největší poslanecké strany slibují, že medvěda nechají být, aby neprohlubovaly schodek.

www.parlamentnilisty.cz