Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ministerstvo školství chce, aby se na školách učila romština

Ministerstvo školství chce, aby se na školách učila romština
zdroj: tisková zpráva

Ministerstvo školství podle Lidových novin (LN) chce, aby se na základních i středních školách nově vyučovala romština, která by měla být volitelným předmětem.

Romština by se na základních školách měla učit hlavně proto, aby se do základních škol dostalo více romských dětí, které jsou nyní automaticky posílány do bývalých zvláštních škol, jež však mají sloužit výhradně dětem s lehkým mentálním postižením.

Nově by se romskému jazyku, kultuře i historii měli věnovat ve výuce i učitelé. "Podporujeme vzdělávání etnických menšin. Chceme, aby bylo na školách povědomí i o romském jazyce a kultuře. Je nedílnou součástí těchto dětí. Je správné, aby byla i ve škole, kam chodí," řekla LN vrchní ředitelka sekce speciálního vzdělávání na ministerstvu Klára Laurenčíková.

Podle odborníků je zavedení romštiny do škol pozitivní i pro neromské děti. Budou se s Romy setkávat v lavicích, měly by znát i jejich původ, historii a jazyk. Pomohlo by jim to zlepšit vnímání romské problematiky, uvádí deník.

Podle LN studie i analýzy ukazují, že romské děti mají po příchodu do školek a škol mnohem větší problémy s českým jazykem než například s matematikou. V jejich rodinách se totiž často mluví pouze romsky nebo "smícháním" romštiny a češtiny. Navíc mívají často i velmi malou slovní zásobu.

LN k tomu podotýkají, že pilotní zkouška nového projektu by měla ve vybraných školách s "význačným zastoupením žáků romského etnika" odstartovat už brzy.

Zavedení romštiny do škol vítají i organizace, které se touto problematikou zabývají. "Volitelná romština je jednou z možných podpůrných či vedlejších cest. Důležitější je ale, aby se romské děti učily rády česky, aby věděly, že jde o jazyk většinové společnosti, která je přijímá a respektuje. A aby cítily, že jim tato společnost poskytne standardní míru bezpečí a dá rovnou šanci uspět," uvedl například Jan Stejskal z koalice Společně do školy.

www.parlamentnilisty.cz