Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Populární ruský animák kritizující válku a novodobý Pavlík Morozov

Populární ruský animák kritizující válku a novodobý Pavlík Morozov
Scéna z animovaného seriálu Masjaňa je narážkou na Putinův obří stůl | zdroj: Profimedia

„Rusové, probuďte se!“ vzkázal v rozhovoru s portálem stanice Svobodná Evropa umělec Oleg Kuvajev, tvůrce populárního ruského animovaného seriálu Masjaňa. V nejnovější sérii, v níž Čína rozpoutá válku v Rusku, aby osvobodila jeho obyvatele od „fašismu“, se Kuvajev pokouší otevřít oči Rusům podporujícím boje na Ukrajině.

V seriálu zastihne válka a dopadající bomby rodinu hlavní seriálové hrdinky Masjani v Petrohradě. Rodina nemůže z města kvůli ostřelování odjet a musí se schovávat v metru. Členové rodiny postupně umírají. Jejich život a smrt během čínské okupace je podán z perspektivy dítěte - syna Masjani. V tom se tvůrce seriálu inspiroval příběhem devítiletého Jehora z Mariupolu, který zachytil válku na Ukrajině ve svém deníku, a školačky Táni Savičevové, která v době blokády Leningradu během druhé světové války psala v deníku o smrti svých nejbližších.

„Čistě psychologicky mi pořád není jasné, jako můžou lidi žijící ve 21. století a ve víceméně civilizovaném prostředí podporovat válku a hromadné vraždění,“ řekl Kuvajev v rozhovoru na adresu Rusů souhlasících s válkou na Ukrajině. Vysvětlil, že v nové sérii se zaměřil na válku, protože nemá sílu věnovat se jakýmkoli jiným tématům.

„Nechápu, jak někdo může být tak tupý, takové zombie, které vůbec nevěří tomu, co vidí na vlastní oči, a nechce o tom vědět,“ doplnil. Obyvatele Ruska vyzval, aby proti válce protestovali.

Muž v Rusku udal manželku policii za to, že kritizuje válku proti Ukrajině

Zcela opačný postoj zaujal sedmatřicetiletý muž z obce Gorki-10 v okolí Moskvy, který napsal policii udání na vlastní manželku. Důvodem byly rozpory manželů ohledně speciální vojenské operace, jak ruské úřady nazývají válku proti Ukrajině, rozpoutanou na rozkaz prezidenta Vladimira Putina.

O případu informoval na svém webu list Moskovskij komsomolec, zpráva zaujala média v Rusku i ve světě. „Manžel požádal policii, aby podnikla kroky proti jeho manželce. Tvrdí, že dáma v souvislosti se speciální operací vyjadřuje protiruské nálady a štve společného potomka proti vládě,“ napsal deník na svém webu. Policie podle něj případ prověřuje.

Server Lenta.ru poznamenal, že nedávno policisté ve městě Kamyšin u Volgogradu preventivně do policejních databází zařadili jedenáctiletého školáka za jeho příspěvky, které podle nich diskreditovaly na sociálních sítích ruskou armádu. Co konkrétně chlapec napsal o ruské armádě, policisté neuvedli.

Za sovětských časů se v zemi pěstoval kult pionýra Pavlíka Morozova, ze kterého sovětská propaganda udělala hrdinu, když úřadům nahlásil vlastního otce jako kulaka. Pionýr za to podle legendy zaplatil vlastním životem - zavraždili ho otcovi příbuzní.

Chlapcovy pomníky stály v mnoha sovětských městech a pionýrských táborech, píše internetová encyklopedie. Dodává, že verzi o uvěznění otce kvůli synovu udání později odmítl sám vyšetřovatel případu, podle kterého žádné udání nepřišlo, a Morozova staršího u soudu usvědčila vlastní manželka; její výpověď Pavlík jen potvrdil. Po pádu komunistického režimu nejvyšší soud odmítl rehabilitovat Pavlíkovy vrahy s tím, že nešlo o politický, ale čistě kriminální případ.

Zdroje: