Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Popisky se mění, postižení zůstává. I v muzeu...

Popisky se mění, postižení zůstává. I v muzeu...
Obraz Diega Velázqueze Dítě z Vallecasu | zdroj: Profimedia

Madridské muzeum Prado, které má jednu z nejvýznamnějších sbírek umění v Evropě, z popisků u exponátů odstranilo označení „postižený“ nebo některé popisy tělesných vad. Muzeum se chtělo přizpůsobit chystané změně španělské ústavy, ze které má rovněž zmizet termín „postižený“.

Změna se dotkla zhruba 1800 popisků v muzeu a 27 000 na internetových stránkách. Změny se týkají jen doprovodných textů, a nikoliv zažitých názvů uměleckých děl. Popisek u obrazu španělského malíře Diega Velázqueze Dítě z Vallecasu tak například již netvrdí, že zobrazený člověk trpí trpasličím vzrůstem, ale achondroplázií, což je genetické onemocnění, které malý vzrůst způsobuje. V původním vysvětlení se také psalo, že na španělském dvoře v 17. století pobývalo mnoho šašků a trpaslíků. Nový text se o „trpaslících“ nezmiňuje, naopak název obrazu německého malíře Johna Clostermana Portrét trpaslíka zůstal beze změny.

Na konci loňského roku se dvě největší španělské strany, socialisté a lidovci, dohodly, že změní článek 49 ústavy, který mluví o „tělesně, vjemově či duševně postižených“. Muzeum revizí popisků reagovalo na tuto dohodu. „Když se toto slovo přestane používat v ústavě, tak by se nemělo používat ani v popiscích a evidencích obrazů,“ řekl agentuře Europa Press představitel muzea. Očekává se, že změnu ústavy španělský parlament schválí výraznou většinou.

Zdroje: