Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 20°C Zataženo

Polsko sčítá hlasy, podle odhadů se rýsuje změna vlády

Polsko sčítá hlasy, podle odhadů se rýsuje změna vlády
Podle odhadu výsledků polských voleb se podaří Donaldu Tuskovi sestavit většinovou koalici | zdroj: Profimedia

Po sečtení pětiny okrsků v nedělních volbách do polského Sejmu, dolní komory parlamentu, má vládnoucí národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) 40,17 procenta hlasů, opoziční Občanská koalice 26 procent. Sčítání hlasů postupuje pomalu, protože k volbám přišel rekordní počet lidí a zároveň s nimi se konalo i referendum. Konečný výsledek voleb se očekává nejdříve v noci na úterý

Současné výsledky odrážejí situaci ve vesnicích a městečkách, kde má tradičně silnou podporu současná vládnoucí konzervativní strana. Z některých velkých měst, kde má naopak vyšší podporu liberální opozice, do ústřední volební komise ještě žádné výsledky nepřišly.

Podle odhadů výsledků zveřejněných v neděli večer po oficiálním závěru voleb sice PiS v čele s expremiérem Jaroslawem Kaczyńským získalo největší počet hlasů, ve 460členném Sejmu na většinu potřebnou pro sestavení vlády však nedosáhne. Šanci na návrat k moci tak po osmi letech získala proevropská Občanská koalice vedená někdejším šéfem vlády a Evropské rady Donaldem Tuskem. Ta plánuje vytvořit koalici se středovou Třetí cestou a Novou levicí.

V nedělních volbách hlasovalo 72,9 procenta voličů, nejvíce od pádu komunismu v roce 1989. Naopak nízká účast byla v referendu, jehož konání prosadila vláda PiS. Účastnilo se ho 40 procent voličů, tedy méně než polovina, a jeho výsledky nebudou závazné. Lidé odpovídali na otázky týkající se privatizace státního majetku, věku odchodu do důchodu, zachování bariéry na hranici s Běloruskem a přijímání migrantů.

Zdroje: