Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Policisté po 90 letech objasnili známý případ vraždy Otýlie Vranské

Policisté po 90 letech objasnili známý případ vraždy Otýlie Vranské
Jeden z kufrů, v němž byly nalezeny pozůstatky Otýlie Vranské | zdroj: Vítězslav Bureš / iDNES.cz / Profimedia

„Vranská, to je pomník moderní české kriminalistiky,“ říká plukovník Pavlásek (tehdy ještě kapitánovi) Honzovi Zemanovi v epizodě Kvadratura ženy. Teď se tento pomník zřejmě podařilo zbourat: Policisté po 90 letech objasnili případ zavražděné slovenské prostitutky Otýlie Vranské. Na vraždě se s největší pravděpodobností podíleli rotmistr Josef Pěkný a prostitutka Antonie Koklesová. Na přednášce k 90. výročí tohoto zločinu to dnes řekl ředitel policejního muzea Radek Galaš.

Vranská byla zavražděna v Praze v noci z 31. srpna na 1. září 1933. Pachatel či pachatelé její vykrvené tělo rozřezali, části uložili do dvou kufrů a zavazadla poslali ve dvou různých vlacích na Slovensko.

„Naši podezřelí jsou dva, nikdy po 90 letech nemůžete říct, že jste si na 100 procent jistí. Jsme si jistí na 80 procent,“ cituje server iDNES.cz Galaše. „Otýlie nebyla obětí sexuálního devianta. Nikdy nebylo zadokumentováno přiznání se k vraždě či doznání na smrtelné posteli. Poznatky pocházejí z archivních fondů, tisku a především spisů. Celý spis je dochovaný z velké většiny. Jsme na 80 procent přesvědčeni o tom, že na vraždě se přímo a významnou měrou podílel rotmistr Josef Pěkný a přímou účastnicí, ne-li spolupachatelkou byla Antonie Koklesová,“ doplnil ředitel policejního muzea, podle kterého je tak možné případ považovat za objasněný.

Příčinou smrti podle Galaše nebyly rány do hlavy, s čímž pracovala původní teorie. Vranská byla podřezána zaživa, následovaly sečné rány do hlavy, nejspíš sekáčkem či šavlí, poté bodné rány do hrudníku. Teprve pak bylo její tělo rozčtvrceno. Pěkný šavli nejspíše vlastnil, protože byl legionář a účastník bitev v Rusku a na Sibiři. Galaš ale upozornil, že se nikdy přesně nezjistí, jak to tenkrát bylo. Pachatelé údajně vraždili pod tíhou situace a v afektu kvůli existenční situaci Pěkného. Důkazy jsou ale nepřímé.

Zdroje: