Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Policie zatím odhalila 175 skutků typu schvalování střelby na FF UK

Aktualizováno: Policie zatím odhalila 175 skutků typu schvalování střelby na FF UK
Tomáš Kubík | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Policie zatím zjistila 175 poznatků typu schvalování prosincové střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. V 98 případech zahájila úkony trestného řízení, přičemž 14 pachatelů bylo potrestáno ve zkráceném řízení a jeden je vyšetřován. Zástupci vedení policie to dnes oznámili členům sněmovního výboru pro bezpečnost, který se zabýval policejním zásahem na fakultě, kde její student zastřelil 14 lidí a poté i sebe.

Počet skutků se za dva dny o deset zvýšil. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík v úterý oznámil, že policie se dosud zabývala 165 skutky, které mají návaznost na prosincovou střelbu na fakultě. Podle úterní informace úkony trestního řízení zahájila v 93 případech, ve 12 z nich byly ukončeny. Nejčastějšími skutky byly podle Kubíka schvalování trestného činu (34 případů) a nebezpečné vyhrožování (29), následují násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a šíření poplašné zprávy. V pěti případech jde podle náměstka o cizince, čtyři osoby policie převezla k psychiatrickému vyšetření.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy, která se stala 21. prosince odpoledne přišlo o život 14 studentů a pedagogů, zraněno bylo 25 lidí. Střelec zranil střelbou i některé osoby mimo fakultu včetně nejméně dvou cizinců.

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil pochybení v postupu policie při zásahu proti střelci, zopakoval policejní prezident Martin Vondrášek. „Postup policistů nebyl laxní ani nedbalý, zásah lze hodnotit jako profesionální a rychlý, poskytnutá první pomoc byla profesionální,“ řekl Vondrášek. Úřad vnitřní kontroly doporučil lepší krizovou komunikaci. O skutečnosti, že po střelci pátrá policie kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům, nebylo informováno vedení fakulty.

Vondrášek uvedl, že do budoucna bude třeba pokračovat ve výcviku složek integrovaného záchranného systému pro podobné události. Taktická střelecká příprava je podle policejního prezidenta dostatečná, běžné policejní hlídky by ji potřebovaly rozšířit. Prvosledové hlídky by mohly mít rozšířeno vybavení o transportní prvky a páčidla, uvedl Vondrášek. Podle něj bude třeba zlepšit i analytické možnosti policie s ohledem na registry.

GIBS doteď nezahájila řízení ohledně zásahu při střelbě na fakultě

Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS) doteď nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy loni v prosinci. Poslancům z bezpečnostního výboru to dnes řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální. Zásah už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila. Sněmovní výbor projednávání po zhruba třech hodinách bez přijetí závěrů či úkolů přerušil na neurčito.

„V této chvíli podle mých informací nezahájila Generální inspekce bezpečnostních sborů žádné trestní řízení, které by bylo vedeno proti nějakému příslušníkovi či služebnímu postupu, který v té chvíli Policie České republiky zvolila,“ uvedl Rakušan. Policie přístupem už prvních hlídek podle něho zabránila mnohem větší tragédii, která mohla nastat. Byly ušetřeny životy a zdraví dalších lidí, kteří se nacházeli v budově fakulty, dodal.

Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika, že policie situaci podcenila. V den tragického činu se 14 oběťmi měla informace o tom, že čtyřiadvacetiletý útočník, student fakulty ze středočeské obce Hostouň, odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. V jeho bydlišti potom našla mrtvého otce hledaného.

„Veškeré otázky, které ve veřejném prostoru jsou, jsou legitimní a policie se na ně pokouší odpovídat,“ uvedl Rakušan. Upozornil ale na to, že jde o takzvané živé trestní řízení. Nejasnosti kolem postupu policie měli také poslanci opozičního hnutí ANO, kteří se vyptávali zejména na podrobnosti, kdy se policisté dozvěděli, že střelec z fakulty může být nebezpečný.

Drahoslav Ryba (ANO) zásah policie ocenil, upozornil ale na to, že podle policejních záznamů mezi informacemi, že někdo hodlá spáchat sebevraždu a že je vlastníkem osmi střelných zbraní, uplynula hodina. Policejní prezident Martin Vondrášek prodlevu zdůvodnil prováděným policejním vyšetřováním.

Další poslanec ANO Hubert Lang chtěl vědět, zda měl střelec zbraně u sebe při cestě do Prahy, nebo je měl schované v budově fakulty na náměstí Jana Palacha. Pokud je tam měl uschovány, policejní hlídky, které střelce před jeho příjezdem na fakultě hledaly, mohly podle něj možná tragédii zabránit, pokud by na místě zůstaly.

Vnitřní kontrola policejního prezidia označila zásah za správný, a to při střelbě i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad ale doporučil zlepšit krizovou komunikaci se zástupci institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště odehrát. V souvislosti s ochranou takzvaných měkkých cílů pokládají zástupci ministerstva vnitra za zásadní to, aby si vysoké školy vypracovaly vlastní hodnocení ohroženosti. Varovali před přijímáním plošných opatření a před „zbrklým“ nákupem technických zařízení bez předešlých řádných analýz rizik a hrozeb.

Po útoku v hlavní budově fakulty spáchal střelec sebevraždu. Podle policie má na svědomí také dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese, v němž o několik dnů dříve zastřelil muže a jeho dvouměsíční dceru.

Poslanec ANO vytkl policii i fakultě komunikaci, mezi zraněnými byla jeho dcera

Poslanec ANO Jan Richter vytkl policii i vedení fakulty styl komunikace s poškozenými v případě střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Richter to dnes uvedl při jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Mezi zraněnými byla i jeho dcera, která je stále v péči lékařů ve fakultní nemocnici v pražském Motole. Ministr Rakušan slíbil prošetření a uvedl, že vybízel k citlivé komunikaci s oběťmi a jejich blízkými. Univerzita Karlova (UK) dosud oficiálně nezískala od policie ani ostatních složek záchranného systému seznam zraněných při střelbě, ačkoliv o něj žádala, sdělil dnes ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek.

Richter v emotivním vystoupení uvedl, že střelec, který byl studentem fakulty, jeho dceru zasáhl při druhém ze tří proniknutí do učebny, kde střílel. Dcera podle poslance poté ležela v učebně vedle umírající kamarádky. Stěžoval si, že policisté po poskytnutí první pomoci jeho dceru nechali nějaký čas v přepravním vaku ležet na chodníku před fakultou. Uvedl, že jeho dcera byla převezena do nemocnice až po hodině a 40 minutách od útoku.

Poslanci vadilo to, že nechal intervenujícím policistům na sebe kontakty na čtyřech různých místech, nikdo se mu ale neozval s nabídkou pomoci. Policie jeho dceru, pro kterou musel zajistit psychologickou pomoc, pouze druhý den po útoku přijela vyslechnout a zajímala ji pouze osoba střelce, řekl Richter. Nedostal ani informaci o tom, kde skončily dceřiny osobní věci. „Nikdo se mi neozval ani z fakulty,“ dodal poslanec.

Univerzita podle Hájka dosud nezískala seznam zraněných od policie ani složek záchranného systému, ačkoliv o něj podle mluvčího žádala. Policie se podle něj odkázala na ochranu osobních údajů zraněných. „Univerzita dostala dříve k dispozici pouze seznam obětí. UK si dokázala sama vlastními silami zjistit jména zraněných pedagogů,“ napsal Hájek. Univerzita podle něj připravila před více než týdnem dopisy jménem děkanky a rektorky, které policejní interventi postupně předávají rodinám zraněných. Obsahují nabídku dostupné podpory a pomoci, napsal Hájek.

„Považujeme za nutné zdůraznit, že ve veřejném prostoru vedení UK a vedení FF UK pravidelně vyzývá rodiny zraněných a pozůstalé, aby se s UK a FF UK, pokud to bude v jejich silách, spojili na kontaktech, které byly zveřejněné a dostupné a byly pravidelně medializovány,“ uvedl mluvčí. Univerzita i fakulta stále nabízejí psychologickou podporu a pomoc, informace o ní jsou na webu.

Policie k prodlevě uvedla, že musela nejprve prověřit, zda je budova po sebevraždě střelce bezpečná a zda v ní není nástražný výbušný systém. Teprve poté mohla ke zraněným vpustit záchranáře.

Poslanec ANO Jiří Mašek uvedl, že policie podle některých informací věděla, že střelec je psychicky narušený a může být nebezpečný. Pozastavil se nad tím, že policisté nevyklidili nebo nezajistili všechny budovy fakulty v Praze. Pražský policejní ředitel Petr Matějček se hájil tím, že policisté měli informaci, že střelec chce spáchat sebevraždu. „My jsme opravdu pracovali s tím, že je to človíček, kterej jede do Prahy spáchat sebevraždu,“ uvedl. Upozornil na různorodost informací o možném výskytu střelce a v místě pozdější střelby ho v době příjezdu první hlídky nikdo neviděl.

Matějček také upozornil na to, že ani potom, co byl pachatel na fakultě zneškodněn, nebylo jisté, zda neměl spolupachatele. Policie navíc podle něho obdržela během zásahu informace o dalších dvou místech, kde se údajně mělo střílet. V jednom případě se až později zjistilo, že šlo o postřelený pár cizinců, jenž vystoupil z tramvaje u Karlových lázní, odkud se vrátil k Palachovu náměstí, kde se mu dostalo pomoci.

Matějček poslancům také řekl, že první na fakultě byla řadová hlídka, která pátrala po osobě se sebevražednými úmysly. „Když jsme začali zasahovat, měl jsem na místě 264 policistů. Dalších 226 jsem tam pak navelel,“ uvedl. Je přesvědčen o tom, že policie udělala v dané době maximum možného.

Informování o vyšetřování si vyhradilo pražské státní zastupitelství. Dozorující státní zástupkyně uvedla, že se k detailům skutku a jednání pachatele nemůže vyjadřovat kvůli možnému ohrožení trestního řízení. „Sama jsem byla na místě činu, viděla jsem průběh událostí na místě a musím říct, že způsob, jakým policie pracovala, byl excelentní,“ řekla.

Zdroje: