Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Policie předala spis k Čapímu hnízdu státnímu zástupci, navrhuje obžalobu

Policie předala spis k Čapímu hnízdu státnímu zástupci, navrhuje obžalobu
Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman při návštěvě Čapího hnízda v roce 2016 | zdroj: CNC_Zbyněk Pecák / CNC / Profimedia

Pražští kriminalisté dnes předali doplněný vyšetřovací spis v dotační kauze Čapí hnízdo Městskému státnímu zastupitelství v Praze. Jeho mluvčí potvrdil, že součástí spisu je návrh na podání obžaloby.

Doplnění žádal dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, který nyní rozhodne, zda podá obžalobu nebo rozhodne o vyřízení věci jinak. Obhájci premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové (nyní Nagyové) se s doplněným trestním spisem už seznámili, uvedl dnes odpoledne Deník N.

Babiš i Mayerová jsou v souvislosti s udělením padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo obviněni z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Vinu dlouhodobě odmítají.

„Pražští kriminalisté doplnili úkony ve vyšetřování případu 'Čapí hnízdo' zadané dozorovým státním zástupcem. Dnes jsme předali spisový materiál na Městské státní zastupitelství v Praze,“ uvedla dnes večer policie na twitteru.

Dokument dostal žalobce od policie dnes odpoledne, potvrdil na webu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Součástí spisu je podle něj i návrh na podání obžaloby.

Jak dlouho se bude dozorující žalobce doplněným spisem zabývat, není jasné. Lhůta podle Cimbaly prozatím nebyla stanovena. „Dle interních předpisů platí lhůta pro zpracování věci v délce dvou měsíců,“ doplnil mluvčí. Zároveň ale dodal, že termín může být v odůvodněných případech prodloužen, stejně tak ale žalobce nemusí využít lhůtu v plném rozsahu.

Nahlédnout do doplněného spisu mohli obhájci obou obviněných. „Už jsme se dnes seznámili se spisem Čapí hnízdo. Pro nás se nic nezměnilo a nic nového jsme se nedozvěděli. Seznamovali jsme se s tím zhruba hodinu,“ řekl Deníku N Babišův advokát Josef Bartončík, který spolu se svým bratrem Michaelem hájí oba obviněné.

Prošetření Čapího hnízda

Policisté letos v květnu navrhli Babiše i Mayerovou obžalovat, Šaroch z pražského městského státního zastupitelství jim ale kauzu vrátil koncem srpna k došetření, a to zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Minulý týden tak například vypovídal premiérův syn Andrej Babiš mladší, který byl v kauze v minulosti obviněn a jeho stíhání bylo posléze zastaveno. Novinářům po svém výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

Policie měla pro doplnění spisu lhůtu do minulého pátku. Městské státní zastupitelství v ten den uvedlo, že je ještě nutné provést administrativní úkony, například seznámení obviněných se spisem. Poté policie vypracuje konečný návrh.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uváděl, že farma byla od počátku projektem jeho otce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Mayerové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Poslance nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu Sněmovny. Je tak pravděpodobné, že pokud Babiš v říjnových volbách obhájí poslanecký mandát, bude policie muset znovu žádat o jeho vydání. Sněmovna už Babiše ke stíhání vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen.

Zdroje: