Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Aktualizováno: Státní zástupce vrátil kauzu Čapí hnízdo k došetření policii

Aktualizováno: Státní zástupce vrátil kauzu Čapí hnízdo k došetření policii
Státní zástupce Jaroslav Šaroch dnes vrátil případ kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo policii k doplnění vyšetřování | zdroj: Profimedia

Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch dnes vrátil případ padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo policii k doplnění vyšetřování.

(AKTUALIZOVÁNO) Lhůtu pro zajištění důkazů stanovil Šaroch do 17. září. Babiš i Nagyová podali v létě návrh na zastavení svého stíhání. Podle Cimbaly se Šaroch se všemi novými informacemi pocházejícími jak z podání obviněných, tak z informací pocházejících z jiných zdrojů vypořádal vrácením případu policii. „Případnou argumentaci by měl zohlednit policejní orgán při opětovném předložení věci či se s námitkami obhajoby vypořádá dozorový státní zástupce při samotném zpracování věci, až mu tato bude předložena,“ odpověděl na dotaz ČTK Cimbala.

(13:27, původní zpráva)tiskové zprávě o případu informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Důvodem jsou podle něj nové informace, které se objevily poté, co policie na konci května ukončila vyšetřování. V kauze je stíhán premiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

Vyšetřování má být podle Cimbaly doplněno zejména o výslechy svědků. Lhůtu pro zajištění důkazů stanovil Šaroch do poloviny září.

„Státní zástupce i v průběhu zpracování věci vyhodnocoval veškerá nová zjištění, která vyplývala jak z podání obhajoby, tak z informací, které se objevily ve veřejných sdělovacích prostředcích, a dospěl k závěru, že některé informace mohou být pro další postup ve věci relevantní a je namístě se jimi blíže zabývat,“ uvedl Cimbala.

Server Seznam Zprávy v červenci přinesl informaci o bývalém manažerovi a členovi širšího vedení farmy Čapí hnízdo, který se podle webu přihlásil žalobcům s tím, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce svou výpověď doplnit. Minulý týden pak Seznam Zprávy mimo jiné uvedly, že v kauze Čapí hnízdo by chtěl vypovídat i premiérův syn Andrej Babiš mladší. Toho má policie v září vyslechnout v souvislosti s jeho údajným zavlečením na Krym. Další důkazy v průběhu a po skončení vyšetřování navrhovali podle médií i obhájci obviněných.

Dotace na Čapí hnízdo

Policie ukončila vyšetřování případu dotace pro farmu Čapí hnízdo na konci května, Babiše i Nagyovou navrhla obžalovat. Šaroch měl podle pokynů pražského vrchního státního zastupitelství, které ve věci vykonává dohled, rozhodnout o návrhu do dnešního dne.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová následně v polovině srpna uvedla, že podle jejího názoru zřejmě nebude možné lhůtu dodržet, mimo jiné právě kvůli novým skutečnostem v případu. Nyní bude vyšetřování kauzy pokračovat.

Podle mluvčí pražských policistů Evy Kropáčové se spis vrátí na stejné oddělení hospodářské kriminality, které na kauze pracovalo dříve. Hlavní vyšetřovatel kauzy Pavel Nevtípil však na konci května odešel od policie. „Na případu budou nadále pracovat stejní kriminalisté, kteří na něm spolupracovali již v předchozí době. Změna vyšetřovatele nemá na další práci žádný vliv,“ uvedla Kropáčová.

Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Premiér dlouhodobě tvrdí, že je kauza účelová a uměle vykonstruovaná. Nagyová, v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl. Vyšetřovatelé oba obviněné viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Původně policisté v kauze obvinili více lidí včetně členů Babišovy rodiny a tehdejšího místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí zrušil Šaroch v květnu 2018. Předloni zastavil stíhání všech zbylých obviněných včetně Babiše, přestože policie stejně jako letos v květnu navrhovala podání obžaloby.

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové, podle něj bylo řízení v jejich případě zastaveno nezákonně a předčasně. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo. Zeman v polovině letošního května oznámil svou rezignaci, mandát mu zanikl k 30. červnu. Nejvyšší státní zastupitelství nyní vede Zemanův bývalý první náměstek Igor Stříž.

Zdroje: