Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Komentář: Poletí Trumpovy tomahawky na Severní Koreu?

Komentář: Poletí Trumpovy tomahawky na Severní Koreu?
Severní Korea obviňuje Spojené státy z jaderného ozbrojování v její blízkosti a narušování míru v oblasti | zdroj: Profimedia

Donald Trump chce zastavit jaderné a raketové plány stalinistického režimu Severní Koreje. Čas se krátí.

Severní Korea testuje své zbraně a také trpělivost nepřátel – Spojených států, Jižní Koreje a Japonska. Odpaluje jednu balistickou raketu za druhou a chystá test jaderné nálože. Mohla by ji odpálit už v sobotu, kdy slaví 105. výročí narození zakladatele státu Kim Ir-sena

Američtí experti na zbrojní systémy předpokládají, že Severní Korea bude mít do čtyř let rakety schopné dostřelit na západní pobřeží Spojených států. Co víc, stalinistický režim bude schopen rakety osadit hlavicemi s jadernou náloží.

"To nedopustím," tvítoval Donald Trump. Jenže jak chce americký prezident zastavit paranoidní vedení izolované země?

Má pět základních možností:

1. Vojenský útok

Je to nejzazší řešení. Leckomu však může připadat jako reálné poté, co velení amerického námořnictva vyslalo ke korejským břehům letadlovou loď Carl Vinson provázenou dalšími plavidly. Úderná síla této flotily předčí zbrojní arzenál takového státu, jakým je Německo. Trump navíc už v Sýrii ukázal, že je "od rány" a že je schopen vydat příkaz k vojenské akci.

Jenže Severní Korea je jiná váhová kategorie než Sýrie. Stalinistický stát ze severu Korejského poloostrova má pětimilionovou armádu a ve výzbroji jadernou munici. (Je to jediný stát, který provádí jaderné zkoušky.)

Lze pochybovat, že by dokázal osadit jadernými náložemi své rakety. Avšak může do nich umístit třeba bojový plyn. A je schopen zasáhnout jihokorejský Soul, který leží jen 70 kilometrů od hranice mezi Korejemi, i Tokio vzdálené z Pchjongjangu něco přes 1100 kilometrů.

Američtí prezidenti čas od času ukážou svaly a zavelí k preventivnímu úderu. Ale John Delury, profesor z Yonsei univerzity v Soulu v článku pro časopis Foreign Affairs upozorňuje: "Čas na preventivní útok na Severní Koreu už vypršel." Jinými slovy, Korea pokročila ve své militarizaci natolik, že útok by se neobešel bez velkých ztrát a škod na straně spojenců.

Donald to dobře ví. Už v kampani v rozhovoru v televizi NBC o severokorejském vůdci Kim Čong-unovi řekl: "Neměl by si s námi zahrávat. Ale ani my bychom si s ním neměli zahrávat. Má rakety a jaderné zbraně."

Jižní Korea je zranitelná. Americký prezident si proto sotva dovolí vydat příkaz k útoku bez jejího svolení a také bez souhlasu Japonska.

Lze předpokládat, že proti Severní Koreji by Američané vedli úder jen tehdy, pokud by Severokorejci zaútočili jako první, anebo v případě, kdyby bylo jasné, že útok chystají a že je neodvratný.

2. Odstrašení

Trump zdůrazňuje, že je odhodlán použít proti Kimovi vojenskou sílu, pokud diplomacie selže.

"Poslali jsme tam (k Severní Koreji) armádu. Mocnou armádu. Máme ponorky. Velmi silné ponorky, jsou silnější než letadlová loď. A mohu vám říct, že máme nejlepší vojáky na světě," pravil vrchní velitel v televizi Fox News. K tomu přidal několik výhružných tvítů.

Americké námořnictvo má 470 kilometrů od místa, kde Severokorejci provádí jaderné testy, dva torpédoborce s křižujícími střelami Tomahawk, které použilo při útoku v Sýrii. Na Guamu v severozápadním Tichomoří jsou připraveny bombardéry schopné nést těžké pumy, včetně bomby s typovým označením GBU-43/B  – nejsilnější konvenční bomby v americké výzbroji.

Devítitunovou zbraň nazývanou "matkou všech bomb" použili tento týden Američané poprvé. Svrhli ji na postavení islamistů v Afghánistánu. Vojenští experti její účinnost v boji proti gerilovým bojovníkům zpochybňují a předpokládají, že její "premiéra" byla vlastně varováním Kimovi a jeho generálům.

Bomba byla konstruována na ničení podzemních jaderných laboratoří a továren v Íránu. Je zřejmé, že ji lze použít také na obdobná zařízení v komunistické Koreji.

Spoléhat na to, že Kima zastrašíte, se však nedá. Podobné manévry poblíž korejských břehů pořádali Američané i v minulosti. Kimovu soldatesku však od jaderných testů a zkoušek raket neodradily.

3. Sankce

Trump může vůči severokorejskému režimu požadovat další sankce. Agentura Reuters cituje člena jeho týmu, který tvrdí, že prezident takový postup zvažuje. "Je plno věcí, které přicházejí v úvahu, a to i obchodní karanténa Severní Koreje," řekl nejmenovaný představitel administrativy.

Ve hře jsou ropné embargo, zákaz letů severokorejských aerolinek nebo zákaz plaveb severokorejských lodí do mezinárodních vod. Některé sankce by mohly vyhlásit Spojené státy samy, jiné OSN.

Jenže mají sankce vůči izolovanému režimu nějaký smysl? Jeffrey Lewis, ředitel Východoasijského programu proti šíření jaderných zbraní, v televizi CNN upozornil: "Severní Koreu je těžké potrestat, má příliš málo, co může ztratit."

Jinými slovy, sankce sotva změní chování severokorejského vůdce a jeho nohsledů. Stěží ho odradí od vývoje mezikontinentálních raket. Politika biče (sankcí) a cukru (jejich uvolňování a pomoci) se v tomto případě vesměs míjí účinkem.

4. Čínská karta

Trump se minulý týden na Floridě snažil přimět čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga, aby Kim Čong-una pomohl držet na uzdě.

Čína tlačí na severokorejský režim, aby se vzdal jaderných testů. Čínští komunisté už v únoru zakázali obchodním společnostem odebírat od Severokorejců uhlí. Před několika dny se skupina severokorejských nákladních lodí s dodávkami uhlí do Číny vrátila i s nákladem domů.

Americký prezident chce, aby Číňané svůj tlak vystupňovali. Jeho vláda na jedné straně vyslala varovný signál, upozornila, že by mohla vyhlásit sankce vůči čínským bankám a společnostem, které obchodují se Severokorejci. Na straně druhé dal Trump najevo, že čínská spolupráce na zadržování Severní Koreje by ho mohla přimět, aby odvolal plány na cla vůči čínskému zboží.

Čína je patronem a nejvýznamnější obchodním partnerem Severní Koreje. Jenže má dostatečné páky k tomu, aby Kima zkrotila?

5. Dialog s Kimem

Donald ještě loni připouštěl, že by si s Kim Čong-unem sedl k jednomu stolu k rozhovoru o jaderném programu a vývoji raket. "Neměl bych problém s ním mluvit, fakt ne. A nevidím nic, co by na tom bylo špatné," řekl v červnu v rozhovoru pro agenturu Reuters. 

Trumpovi kritici tento výrok přičítali jeho fascinaci autoritářskými vůdci – ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kazašským vládcem Nursultanem Nazarbajevem a možná i – Kim Čong-unem.

Severokorejský deník DPRK Today před volbami amerického prezidenta vylíčil Trumpa jako "moudrého a prozíravého" muže, který "může přispět ke sjednocení Korejského poloostrova". Připomínal Donaldovo ujištění, že se jako prezident "nenechá zatáhnout do války mezi Severní a Jižní Koreou".

Co by však Trump musel Kimovi slíbit, aby se vzdal jaderného a raketového programu?

Pokud by americký prezident s nepřítelem Kimem usedl ke stolu, musel by mít jistotu, že od korejského diktátora získá nějaké ústupky. Jinak by setkání nemohl Američanům prodat – nemohl by ho doma obhájit. 

Zdroje:
Vlastní