Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Podle Bidena nesmí soupeření s Čínou přerůst v konflikt; v OSN promluvil i Pavel

Podle Bidena nesmí soupeření s Čínou přerůst v konflikt; v OSN promluvil i Pavel
Joe Biden při projevu před Valným shromážděním OSN | zdroj: Profimedia

Soupeření s Čínou nesmí přerůst v konflikt, řekl dnes v projevu před Valným shromážděním OSN americký prezident Joe Biden. S Pekingem chce spolupracovat v některých otázkách, včetně těch týkajících se klimatické krize.

„Snažíme se udržovat soutěž mezi našimi zeměmi zodpovědně tak, aby se nezvrhla v konflikt,“ řekl Biden. Delegáty nicméně ujistil, Spojené státy budou důsledně vystupovat proti agresi a zastrašování ze strany Číny.

Vztahy mezi Pekingem a Washingtonem jsou v posledních letech extrémně napjaté mimo jiné kvůli sporům ohledně americké vojenské podpory Tchaj-wanu, obchodu či rusko-čínským vztahům. Dvě přední světové hospodářské mocnosti se nicméně již několik měsíců snaží napětí zmírnit, včetně několika osobních jednání na vysoké úrovni.

Za válku na Ukrajině je zodpovědné jen Rusko

Jedině Rusko je zodpovědné za současnou válku na Ukrajině a jedině Rusko stojí v cestě míru, řekl dále Biden. Moskvě vyčetl, že jako cenu za ukončení konfliktu požaduje ukrajinskou kapitulaci, ukrajinská území a životy ukrajinských dětí.

„Rusko věří, že se svět unaví a dovolí mu brutálně a bez následků ničit Ukrajinu,“ řekl Biden v proslovu, který je hlavním bodem jeho třídenní návštěvy New Yorku. Kromě promluvy na Valném shromáždění OSN se setká také s hlavami pěti středoasijských zemí a vedoucími představiteli Izraele a Brazílie.

Prezident sklidil potlesk, když řekl, že USA a jejich spojenci budou stát za Ukrajinou v jejím boji za svobodu. „Jedině Rusko nese odpovědnost za tuto válku. Jedině Rusko má moc ji okamžitě ukončit,“ řekl Biden delegátům, mezi nimiž byl i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten má Bidena navštívit ve čtvrtek v Bílém domě a setkat se i s některými představiteli Kongresu.

Spojené státy stojí pod Bidenovým vedením v čele západních spojenců Ukrajiny, která se od loňského února brání ozbrojené ruské agresi. Pro demokratického prezidenta je podpora Kyjeva i středobodem americké zahraniční politiky. Biden kvůli tomu před nadcházejícími prezidentskými volbami čelí kritice některých republikánů, kteří prosazují, aby Spojené státy vynakládaly na vyzbrojování Ukrajiny méně peněz.

Americký Kongres v současné době projednává poskytnutí další vojenské a humanitární pomoci napadené zemi ve výši až 21 miliard dolarů (479 miliard korun). Spojené státy dosud Kyjevu na obranu před ruskou agresí poskytly pomoc ve výši 43,7 miliardy dolarů.

profimedia-0806614539 Volodymyr Zelenskyj při projevu před Valným shromážděním OSN | zdroj: Profimedia

Rusko používá potraviny a jejich nedostatek jako zbraň, řekl Zelenskyj OSN

Rusko používá potraviny a jejich nedostatek na světových trzích jako zbraň, a ohrožuje tak nejenom Ukrajinu, ale celé mezinárodní společenství. Valnému shromáždění OSN to dnes v New Yorku řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvedl také, že připravuje globální mírový summit, kam je zvaná každá země, která netoleruje žádný projev agrese.

„Ukrajina dělá všechno pro to, aby se po ruské agresi nikdo na světě neodvážil napadnout jiný národ,“ řekl ukrajinský prezident.

Zelenskyj, který se po loňském videoprojevu letos zúčastnil poprvé Valného shromáždění OSN osobně, Moskvu kritizoval za to, že kromě běžných zbraní se pokouší vydírat světové trhy i „nedostatkem potravin“, přičemž výměnou požaduje „uznání některých, ne-li všech dobytých území“. Rusko také obvinil z páchání genocidy a unášení ukrajinských dětí a připomněl, že na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli tomu vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC).

„(Využívání potravin nebo energetiky) jako zbraní musí být zamezeno, válečné zločiny musí být potrestány, deportovaní lidé se musí vrátit domů a okupanti se musí vrátit do svých zemí,“ řekl na závěr proslovu Zelenskyj, už klasicky oděný v armádní zeleni.

Svět se podle ukrajinského prezidenta musí sjednotit a porazit Rusko, aby se mohl soustředit na palčivější globální problémy. V souvislosti s tím hovořil o zhoršující se klimatické krizi a přírodních katastrofách, jako byly nedávné záplavy v Libyi či zemětřesení v Maroku.

Zelenskyj loni na summitu zemí G20 na Bali představil desetibodový mírový plán, v jehož rámci mimo jiné požaduje stažení ruských vojsk a obnovení státní celistvosti Ukrajiny. Dnes uvedl, že na základě toho chystá mírový summit.

profimedia-0806248421 Petr Pavel při projevu před Valným shromážděním OSN | zdroj: Profimedia

Podmínky míru si musí Ukrajina určit sama, řekl v OSN český prezident

Ukrajina si zaslouží mír, který bude uzavřen za podmínek stanovených Kyjevem. Nesmí být založený na nespravedlivém kompromisu a jeho podobu nemůže diktovat Rusko coby agresor, řekl v projevu před Valným shromážděním OSN český prezident Petr Pavel. Připomněl také, že následky ruské invaze pociťuje celý svět vzhledem k ohrožení potravinové bezpečnosti způsobené ruskou blokádou ukrajinských přístavů.

„Rozsáhlá ruská invaze na Ukrajinu představuje jasné porušení Charty OSN a mezinárodního práva, které jsme všichni slíbili ctít,“ řekl v úvodu svého vystoupení Pavel. „Rusko musí bezpodmínečně stáhnout všechna svá vojska z celého území Ukrajiny v rozsahu jejích mezinárodně uznávaných hranic. Vedoucí představitelé Ruska musí nést odpovědnost za zločin agrese vůči svému sousedovi,“ dodal.

„To co si ukrajinský lid skutečně zaslouží, je mír... A má-li být budoucí mír udržitelný, nemůže být založený na nespravedlivém kompromisu nebo na podmínkách vnucených dobyvatelem. A také nesmí ponechat Rusku naději, že jednou naplní své imperiální ambice. Musí se jednat o mír založený na podmínkách napadeného a nikoliv agresora,“ uvedla hlava českého státu.

Pavel rovněž připomněl, že Česko má s vojenskou agresí Moskvy historickou zkušenost vzhledem k okupaci Československa sovětskou armádou po roce 1968. „Česko bude Ukrajinu v její oprávněné obraně podporovat tak dlouho, jak bude potřeba,“ zdůraznil. Připomněl rovněž, že ČR pomáhá Kyjevu od začátku války, poskytuje zbraně, munici i humanitární pomoc a přijala obrovské množství ukrajinských uprchlíků.

„Hrozby, kterým čelíme, jsou globální a propojené. Kvůli Rusku a hrstce dalších zemí je dnes náš svět nebezpečnějším a drsnějším místem. Namísto toho, abychom rozvíjeli spolupráci v oblasti bezpečnosti, musíme budovat armády,“ postěžoval si bývalý generál.

Pavel odsoudil vojenské aktivity Číny u Tchaj-wanu

Pavel v projevu odsoudil také vojenské aktivity Číny v Tchajwanském průlivu. Bezpečnost podle něj ohrožuje i postup Íránu a KLDR a jejich testy jaderných a mezikontinentálních balistických raket.

„Vyjadřujeme ostrý nesouhlas s vojenskými aktivitami Číny, které zvyšují napětí v Tchajwanském průlivu, a s jejími nepřátelskými akcemi vůči partnerům v Jihočínském moři. Jakýkoli spor či názorový střet je třeba řešit mírovou cestou, případný ozbrojený konflikt v regionu by měl negativní důsledky pro celý svět,“ upozornil český prezident.

Znepokojivá je podle něj i situace v Sahelu, kde několik zemí v poslední době zažilo vojenské puče. „Tento region je i nadále silně ohrožen četnými politickými, hospodářskými a klimatickými riziky,“ řekl prezident a varoval, že „některé země sice předstírají ochotu pomoci, ale ve skutečnosti se snaží vytvořit ekonomické a politické závislosti, které narušují dlouhodobou stabilitu a ovlivňují svobodnou vůli lidí prostřednictvím šíření lží a dezinformací“. Pavel žádné konkrétní státy nejmenoval, nicméně je známo, že sféru vlivu se v poslední době snaží v Africe rozšiřovat zejména Rusko a Čína.

Prezident naopak ocenil snahu Izraele o normalizaci vztahů s arabskými sousedy a připomněl, že obrovským rizikem do budoucna je globální oteplování. „Změna klimatu ohrožuje naše životy, obživu, potravinovou bezpečnost, stabilitu, udržitelný rozvoj, prosperitu a v konečném důsledku i mír a bezpečnost,“ uvedl na závěr svého vystoupení Pavel.

Čtvrt hodiny trvající projev pronesl Pavel před Valným shromážděním OSN jako první český prezident od roku 2017, kdy na tomto fóru vystoupil jeho předchůdce Miloš Zeman. V následujících letech Česko na VS OSN zastupoval buď premiér nebo ministři zahraničí. 

Zdroje: