Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Aktualizováno: V kauze zakázek ministerstva obrany dnes policie zadržela deset lidí

Aktualizováno: V kauze zakázek ministerstva obrany dnes policie zadržela deset lidí
Generální štáb armády ČR | zdroj: Stanislava Benešová / Právo / Profimedia

Policie dnes zadržela deset lidí v kauze veřejných zakázek ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. O podání případných návrhů na vzetí obviněných do vazby rozhodne státní zástupce ve středu. Na webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli případu zasahovala v několika armádních objektech. Policejní zásah podle armády nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení a vyšetřované skutky se vztahují na období před nástupem současného vedení ministerstva obrany i armády.

Interní mikrovlnná síť ministerstva obrany pokrývá celé Česko a armádě umožňuje komunikaci nezávislou na telekomunikačních operátorech.

Státní zástupce Adam Borgula dopoledne sdělil, že obvinění čelí devět lidí. Před polednem pak dodal, že zadržených je deset. „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti devíti osobám, souvisí s veřejnými zakázkami ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě,“ napsal. Aktuální úkony trestního řízení provádí NCOZ a kauzu dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství, doplnil bez dalších podrobností.

Neuvedl zatím právní kvalifikaci trestných činů, pro něž se trestní stíhání vede. Pokud u některých obviněných navrhne vazbu, bude o ní rozhodovat soud, a to nejpozději do 24 hodin od obdržení spisu.

Podle webu iROZHLAS.cz bylo v případu obviněno šest lidí a tři firmy. Kriminalisté je viní z pletichy při zadání veřejné zakázky velkého rozsahu, korupce a úplatkářství. Nikdo z obviněných není z armády ani ministerstva obrany, uvedl server. O případném uvalení vazby na obviněné bude podle Radiožurnálu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 9.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že policie zasahuje v armádních objektech a že společně s armádou poskytuje policii maximální součinnost. Armáda později odpoledne informovala, že policejní zásah nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení české armády. „Šetřené skutky se vztahují k období před nástupem současného vedení ministerstva obrany a velení Armády ČR,“ sdělila.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej neupřesnil místa, kde kriminalisté zasahují. Podle České televize přijeli mimo jiné do generálního štábu.

Podle Deníku N se zásah na generálním štábu týká desetimilionové zakázky, kterou získal v roce 2018 podnikatel Jindřich Špringl, kterého policie stíhá v kauze Dozimetr. Z usnesení o zahájení trestního stíhání vyplývá, že je i mezi šesti obviněnými lidmi i v aktuální kauze, uvedl web Seznam Zprávy. Stíhaná je podle něj rovněž Špringlova firma Analogia a společnosti Tesla, TTC Telekomunikace. Z lidí čelí obvinění kromě Špringla ještě výkonný ředitel Tesly Pavel Birner, člen představenstva této společnosti Michal Nováček a prezident společnosti František Hála. Dále je podle serveru obviněn ještě Josef Šelepa, šéf holdingu, do nějž spadá firma TTC Telekomunikace, a advokát Ján Pajer.

„V současné době můžeme potvrdit, že ve společnosti TTC Telekomunikace probíhají úkony trestního řízení a společnost se seznamuje se všemi listinami a po poradě s vedením společnosti na toto bude adekvátně reagovat,“ sdělila ČTK za firmu Hana Novotná.

Web Seznam Zprávy uvedl, že podle policejního spisu se Špringl dohodl se společností Tesla, že se jeho firma Analogie o servis mikrovlnné sítě nebude ucházet výměnou za podíl ze zakázky. Zároveň se tajně domluvil se zástupci firmy Jimi, aby do tendru podali vlastní nabídku. Když zakázku firma Jimi vyhrála, nabídl Špringl Tesle, že zajistí odstoupení vítěze výměnou za subdodávku pro svoji firmu Analogia, uvádí Seznam Zprávy.

Kauzu Dozimetr, jež zahrnuje ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP), rovněž dozoruje státní zástupce Borgula. Policie v ní Špringla konkrétně viní z podplácení u zakázek na rádiový systém DPP a na kamerový systém v metru.

Zdroje: