Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Podívejte se na dosud nezveřejněné záběry potopeného Titaniku

Podívejte se na dosud nezveřejněné záběry potopeného Titaniku
Příď vraku Titaniku pokrytá rezavými „rampouchy“. | zdroj: Profimedia

Americký oceánografický institut zveřejnil vzácné video potopeného Titaniku na dně Atlantského oceánu. Veřejnosti dosud nezpřístupněné záběry byly pořízeny v roce 1986, krátce po nalezení vraku. Zveřejněny byly nyní u příležitosti pětadvacetiletého výročí premiéry filmu Titanic, informuje web BBC.

Potopení britského parníku Titanic při jeho první plavbě je nejznámější lodní katastrofou. Plavidlo postavené v Belfastu ztroskotalo po srážce s ledovcem v severním Atlantiku v dubnu 1912. O život přišlo přes 1500 lidí.

Oceánografický institut ve Woods Hole (WHOI) v americkém státě Massachusetts nyní zveřejnil unikátní záběry vraku, z nichž většinu veřejnost dosud neviděla. Pořízeny byly při průzkumu tříčlenného týmu v červenci 1986 v ponorce Alvin.

Vrak lodi, která byla před svou osudnou plavbou označována za nepotopitelnou, objevil v září 1985 oceánograf Robert Ballard z WHOI spolu s francouzským týmem.

Titanic se nacházel v hloubce 3800 metrů 595 kilometrů od břehů východokanadské provincie Nový Foundland.

Ballard poznamenal, že čtyři kilometry pod hladinou spatřil „obrovskou ocelovou stěnu posetou nýty, která se tyčila přes 100 stop (zhruba 30 metrů) nad námi“. „Nic nebylo malé... bylo to strašidelné,“ uvedl. Na místě již nebyly žádné lidské kosti, Ballard však viděl boty, včetně obuvi, která patrně patřila matce a dítěti. „Po potopení Titaniku ti bez záchranných vest ve vodě zemřeli na podchlazení,“ řekl oceánograf.

Průzkum byl podle Ballarda původně zástěrkou pro pátrání, které nařídil tehdejší americký prezident Ronald Reagan s cílem najít dvě ztracené ponorky z dob studené války, mezi nimiž se Titanic nacházel.

V červenci 1986 se k Titaniku vrátil tým WHOI a právě z této expedice byly nyní zveřejněny více než hodinové záběry. Ballard byl tehdy také členem expedičního týmu.

Akce se účastnilo i druhé dálkově ovládané plavidlo Jason Jr, které pořídilo některé ze zveřejněných záběrů. Mohlo se dostat dovnitř vraku, zatímco tým v ponorce Alvin zkoumal vnější část lodi. Záběry pořízené přístrojem Jason Jr zahrnují kajuty posádky.

Podle videa, které WHOI sdílela na svém kanálu na youtube, bylo v roce 1986 provedeno dohromady 11 ponorů k Titaniku.

Zveřejnění záběrů bylo koordinovánu se znovuuvedením kasovního trháku Titanic do kin u příležitosti 25letého výročí premiéry. Film režiséra Jamese Camerona, v němž hlavní roli ztvárnili Leonardo DiCaprio a Kate Winsletová, získal 11 Oscarů včetně vítězství v kategorii nejlepší film.

„Lidské příběhy ztělesněné v této velké lodi stále rezonují,“ uvedl Cameron v prohlášení a poděkoval WHOI za to, že pomáhá „vyprávět důležitou část příběhu“ Titaniku. 

Zdroje:
ČTK, BBC