Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

USA poskytnou Česku dalších 200 milionů dolarů na vojenskou pomoc

USA poskytnou Česku dalších 200 milionů dolarů na vojenskou pomoc
Americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou České republice dalších 200 milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy Kč) na modernizaci armády jako částečnou kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině napadené Ruskem. Balík finanční pomoci dnes na setkání s novináři ohlásil nový americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. USA Česko obdobně podpořily už loni na podzim, tehdy přislíbily 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

„Finance jsou určené k vybudování kapacit našich českých spojenců k odstrašování a obraně proti zvýšené hrozbě ze strany Ruska a k náhradě vojenských kapacit, které Česká republika poskytla nebo poskytne Ukrajině,“ uvedl Sabet.

Sabet v České republice pobývá od posledního lednového dne. Své pověřovací listiny prezidentu Miloši Zemanovi předal ve středu. Dnes také uvedl, že se ještě tento týden setká s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), v plánu má i schůzky s dalšími politiky, diplomaty i představiteli občanské společnosti.

Bezpečnost a obrana demokracie budou podle Sabeta patřit k jeho prioritám při výkonu funkce. Poděkoval přítomným novinářům za jejich přínos k prohlubování těchto hodnot.

Pomoc uvítala ministryně obrany Jana Černochová (ODS), považuje ji za uznání českého angažmá na Ukrajině. „Velmi si vážíme této pomoci, kterou vnímáme jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá. Prostředky využijeme k další modernizaci naší armády,“ uvedla Černochová ve vyjádření zaslaném ČTK. Dodala, že o konkrétních projektech se teprve bude jednat.

Posledním americkým velvyslancem v Praze byl Stephen King, na konci roku 2020 však oznámil, že se této pozice s nástupem nového prezidenta Joea Bidena vzdá. Od té doby byl post velvyslance USA v Praze neobsazený, ambasádu dočasně vedla chargé d’affaires Christy Agorová. Sabet dnes zdůraznil, že je mu ctí zastupovat v Praze právě Bidena.

Sabet: Jednou z priorit je podpora Westinghouse v tendru na blok v Dukovanech

Jednou z hlavních priorit je podpora společnosti Westinghouse, jež se uchází o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, řekl Sabet na dnešním brífinku. Experti firmy v únoru dorazí do Česka.

Westinghouse je jedním ze tří uchazečů o stavbu nového dukovanského jaderného bloku, nabídku podal společně s americkou společností Bechtel Nuclear Power Company. Dalšími zájemci o stavbu v Dukovanech jsou francouzská společnost EDF a jihokorejská firma KHNP. Westinghouse navíc bude od příštího roku do další tuzemské elektrárny v Temelíně dodávat jaderné palivo.

Podle Sabeta bude podpora Westinghouse jednou z hlavních priorit. „Teď si víc než kdy dříve uvědomujeme, že energetická bezpečnost a národní bezpečnost nemohou být odděleny,“ uvedl. Později tento měsíc dorazí experti firmy do Česka, budou jednat s dodavateli a dalšími zainteresovanými subjekty, dodal.

Sabet se na dotaz také krátce zmínil o možném pořízení amerických strojů F-35 pro české letectvo, o němž minulý týden jednali v USA zástupci ministerstva obrany. Česko zvažuje, zda koupí 24 moderních strojů. Čas na vyjednávání podmínek případného obchodu má ministryně obrany Jana Černochová (ODS) do října. Sabet uvedl, že je potěšen tím, že česká vláda oznámila záměr pořídit F-35, debaty o možném nákupu se podle něj nyní vedou na expertní úrovni. 

Zdroje: