Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Podíl pozitivních testů se dostal na rekordních 43 procent

Podíl pozitivních testů se dostal na rekordních 43 procent
Půlnoční mše se kvůli opatřením musela spousta lidí zúčastnit venku | zdroj: Profimedia

Podíl pozitivních PCR testů dosáhl ve čtvrtek téměř 43 procent, což je nejvíce od začátku epidemie. Laboratoře jich ale udělaly jen kolem 10 000, proti středě zhruba čtvrtinu.

Podíl pozitivních PCR testů se v posledních dnech výrazně zvyšoval. V pondělí byl na sedmadvaceti procentech, v úterý na třiceti a ve středu na téměř šestatřiceti, což byl do té doby nejvyšší podíl vůbec. Sedmidenní průměr je zhruba 31 procent. U rychlejšího, ale méně spolehlivého antigenního testování dosahuje pozitivita zhruba pěti procent. Epidemický index PES zůstává na 81 bodech.

V zemi na Štědrý den přibylo 4363 potvrzených případů koronaviru. Od březnového začátku epidemie se nakazilo 664 863 lidí, aktuálně je 96 308 nakažených. Počet hospitalizovaných se snížil na 4455, z toho je 634 ve vážném stavu. Celkem zemřelo 10 859 nakažených. 

Celostátní bodové skóre indexu PES odpovídá nejpřísnějšímu (pátému, fialovému) stupni pohotovosti od pátku 18. prosince. Země se řídí opatřeními, jež odpovídají mírnějšímu čtvrtému (červenému). Na pátý stupeň přejde po vánočních svátcích v neděli 27. prosince a podle vlády v něm zůstane minimálně do 10. ledna. Znovu se uzavřou provozovny služeb, prodávat se budou jen základní potřeby. Zákaz nočního vycházení bude už od 21:00, setkávání lidí mimo vlastní domácnost se omezí na dvě osoby. Nejméně do 22. ledna potrvá nouzový stav.

Na pátém stupni je index PES ve všech krajích s výjimkou Prahy. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, který má 89 bodů ze sta. Od čtvrtka ale index klesl v sedmi krajích, nejvíce v Pardubickém, kde se skóre snížilo z 85 na 76. Právě od hranice 76 bodů platí pátý stupeň. Vedle Pardubického jsou na 76 bodech také kraje Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Olomoucký.

Zdravotníkům, bezpečnostním složkám a všem, "kdo pomáhají nést tíži doby" během pandemie koronaviru, poděkoval během vánoční půlnoční mše v katedrále svatého Víta na Pražském hradě pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Tradiční akce se uskutečnila za protiepidemických opatření. Po dohodě se Správou Pražského hradu se mohlo mše zúčastnit 300 lidí v rouškách. Pražské arcibiskupství získalo pro mši v katedrále výjimku, protože areál Hradu je dlouhodobě kvůli pandemii koronaviru uzavřen.

Zdroje: