Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Prezident svolá zasedání Sněmovny na 8. listopadu, informoval Vondráček

Prezident svolá zasedání Sněmovny na 8. listopadu, informoval Vondráček
Zeman je od neděle v nemocnici. Vondráček uvedl, že je o prezidentově zdravotním stavu informován, může ale jen obecně uvést, že se lepší | zdroj: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Prezident Miloš Zeman svolá zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. ČTK to po dnešní schůzce s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem řekl dosluhující předseda dolní komory Radek Vondráček.

Vondráček na stejný den potom svolá také ustavující schůzi. Zeman je od neděle v Ústřední vojenské nemocnici. Vondráček uvedl, že je o prezidentově zdravotním stavu informován, může ale jen obecně uvést, že se lepší.

„Pan prezident nechce marně uplynout lhůtu,“ řekl Vondráček. Jde o postup, kdy hlava státu zasedání nové dolní komory nesvolá. V takovém případě se noví poslanci schází na první schůzi 30. den od voleb, který připadá rovněž na 8. listopadu. Svolání zasedání Sněmovny Vondráček očekává v nejbližších dnech.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky informoval předsedu Sněmovny, že prezident svolá zasedání Poslanecké sněmovny na pondělí dne 8. listopadu, potvrdil závěry jednání na hradním webu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zasedání dolní komory je stálé, zpravidla trvá po celé čtyřleté funkční období. Označuje celkovou činnost Sněmovny mezi volbami, v jejímž rámci se konají jednotlivé schůze. Zasedání Sněmovny má ze zákona svolat prezident tak, aby začalo nejpozději 30. den po volbách. Jeho začátek se bude podle očekávání shodovat i s termínem ustavující schůze Sněmovny. Stejně tomu bylo i před čtyřmi lety.

Zemanův převoz z lánského zámku den po volbách na Kliniku anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny pražské Ústřední vojenské nemocnice i nejasnosti panující kolem jeho zdravotního stavu poznamenaly povolební vyjednávání. Vondráček uvedl, že schůzky se Zemanem by se měly konat potom, co bude přesunut z intenzivní péče na běžný nemocniční pokoj. Odehrávat by se tak měly v nemocnici.

Zdroje: