Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Pod pokličkou IS: Co dělají islamisté ve volném čase

Pod pokličkou IS: Co dělají islamisté ve volném čase
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Když přijde řeč na džihádisty, takřka vždy se to točí kolem jejich krvežíznivosti nebo bojích s nimi. Zamysleli jste se ale někdy, co asi tak dělají ve volném čase, když opřou kalašnikovy o zeď? 

Podívat se islamistům "pod pokličku" přitom není jen otázkou zvědavosti. Aktivity tmelící islámské radikály jsou posledním neprobádaným územím výzkumu terorismu, který může "vrhnout nové světlo na myšlení a chování extrémistů", jak upozorňuje Thomas Hegghammer, expert na islamismus z norského armádního institutu

Z jeho zkoumání vyplynulo, že se islamisté skutečně věnují především náboženským aktivitám. "Nemohu to sice kvantifikovat, ale vypadá to, že většinou nevojenských aktivit jsou pravověrné náboženské praktiky – modlitby, vzývání Alláha, očista, recitace z koránu a podobně," vysvětluje expert.

"Nenašel jsem žádný důkaz pro tvrzení, které občas slýcháme, že džihadisté jsou pokrytečtí oportunisté, kterým je náboženství doopravdy úplně ukradené. Někteří z nich nemuseli praktikovat, než se připojili k islamistům, ale jakmile tam jsou, vypadá to, že se k praxi staví velmi úzkostlivě," vysvětluje Hegghammer.

Jeho slova potvrzuje i aktivity členů Islámského státu na internetu – zde je ale potřeba být o něco zdrženlivější vzhledem k rozsáhlé, vlezlé propagandě, na kterou se IS snaží nalákat nové lidi do svých řad.

Islamisti často zmiňují náboženskou praxi nebo Alláha. Vykládají si o každodenním životě v "chalifátu". Ženy zpravidla řeší běžné "ženské" záležitosti, nákupy, vaření, domácí zvířata.

Obraz každodenní rutiny islamistů může být sice přehnaně růžový (zcela cíleně), přesto z něj lze vyčíst určité stopy skutečně 'oddechových aktivit', protože jde o volitelné, nikoli povinné záležitosti.

Džihádisti poslouchají chvalozpěvy, dívají se na videa, vyprávějí si příběhy, čtou si poezii, vykládají si sny nebo sportují, jak vypočítává Hegghammer.

"Hodně pozornosti věnují tomu, čemu říkám definování vlastní identity: oblékání, péči o vzhled, přezdívkám, sloganům a tomu, jak vystupují na veřejnosti," dodává Hegghammer.

Volnočasové aktivity islamistů přitom neřeší jen odborníci, kteří zkoumají džihádistické skupiny, ale sami extrémisté. Jak ukázal nedávno odtajněný dokument, v "přihlášce" do Al-Káidy nechyběla kolonka pro koníčky.

Islámský stát se Al-Káidou inspiroval, ale posunul to ještě o něco dál. Pro jeho propagandu jsou koníčky jeho členů zásadním nástrojem, jak ukázat svou "vlídnou" tvář. Viz například video natočené v zábavním parku na území ovládaném Islámským státem.

Navíc islamisté sice boří historické a kulturní ikony "nevěřících psů", vytvářejí ale vlastní umění. Mimořádné popularitě se mezi nimi těší Achlám Al-Násirová původem z Damašku. Dívce, které je teprve něco přes 20 let, se dokonce přezdívá "básnířka Islámského státu". Ve svých básních oslavuje vítězství IS a je považovaná za jeho nejznámější propagandistku. "Básnířské střevo" měl mimochodem i Usáma bin-Ládin.

Vypadá to, že život v komunitách radikálů je mnohem "normálnější", než by se na první pohled mohlo zdát. Koneckonců i v armádě jakéhokoli státu najdeme řadu předmětů a aktivit, které s vojenskou službou bezprostředně nesouvisí.

"Nakouknete-li do džihádistických skupin, uvidíte tam fousaté muže s kalašnikovy, kteří běžně recitují básně, diskutují o snech a brečí," uzavírá Hegghammer. 

Zdroje: