Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Počet obětí zemětřesení přesáhl 41 tisíc, čeští záchranáři se v pátek vracejí domů

Počet obětí zemětřesení přesáhl 41 tisíc, čeští záchranáři se v pátek vracejí domů
Následky zemětřesení v Turecku | zdroj: Profimedia

Zemětřesení, které 6. února postihlo jihovýchod Turecka a severozápad sousední Sýrie, si vyžádalo podle posledních údajů přes 41 000 obětí. Čeští záchranáři v tureckém Adiyamanu vyprostili ze sutin po zemětřesení zatím 77 mrtvých. Ve středu zůstávalo na místě podle systému operací týmů USAR (Urban Search and Rescue) šest mezinárodních skupin.

Z více než 41 000 mrtvých jich je víc než 35 400 v Turecku. Zraněno bylo přes 100 000 lidí a v Turecku bylo zničeno nebo bude nutno ještě zbourat přes 200 000 bytů. Turecké oblasti postižené zemětřesením opustilo 2,2 milionu lidí. I desátý den po zemětřesení ale záchranáři ve středu vyprostili ze sutin tři živé ženy a dvě děti. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde o nejhorší přírodní katastrofu v oblasti za poslední století.

„Středa 15. února 2023 byla pro hasiče dnem nepřetržitého pokračování v nasazení na dvou velkých suťovištích, kde již pomáhá i těžká technika,“ uvedl dnes ráno mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Na jednom ze sektorů čeští záchranáři ukončili činnost ve středu k 21:00, konec chystají i ve druhém. Ve městě Adiyaman podle Kozáka stále není dostupná elektřina a voda, fungují ale čerpací stanice a lidem se dostává profesionálního ošetření u lékařů.

Pro zajištění bezpečnosti ve městě je nasazená armáda a policie. „V oblasti bylo zaznamenáno určité napětí - týmům se doporučuje, aby při provádění průzkumu nebo při práci na sutinách měli rovněž k dispozici tlumočníky či průvodce. Český tým se s žádným problémem přímo nesetkal,“ podotkl Kozák. Tým se podle něj necítí nijak ohrožen, nejsou potíže ani konflikty.

Počet záchranných týmů v oblasti Adiyamanu se postupně snížil z pondělních 21 na středečních šest mezinárodních skupin, z nichž dvě byly z USA. „Podle statistik evidovaných v systému operací týmů USAR stojí čeští hasiči za vyproštěním více než čtvrtiny všech obětí ve městě,“ uvedl Kozák. Minulý týden čeští záchranáři ze sutin zachránili také dva živé lidi, další živou ženu pomohl v troskách najít kolegům z jiného týmu pes české kynologické skupiny.

Záchranáři se do ČR vrátí v pátek odpoledne. Letadlo společnosti Smartwings a dva letouny české armády do Turecka dopraví deky ze skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR), spotřební zdravotnický materiál nakoupený z programu Medevac i 500 traumasetů od Českého červeného kříže, uvedl Kozák. Část českého týmu se tak připravuje k převzetí humanitární pomoci a ke zrušení tábora v Adiyamanu. Záchranáři v Turecku nechají podle mluvčího čtyři ze svých 11 stanů, které se zde používají. Dosud je měl k dispozici záchranný tým z USA, na základě tureckého požadavku se přesunou do evakuačních táborů.

Zdroje: