Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Aktualizováno: Počet nakažených překonal půl milionu, další uvolnění je nejisté

Aktualizováno: Počet nakažených překonal půl milionu, další uvolnění je nejisté
Šéf Ústředního krizového štábu, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček | zdroj: Profimedia

Situace kolem šíření koronaviru není podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka natolik jednoznačná, aby bylo možné říct, že vláda rozhodne v neděli o dalším uvolnění. Celkový počet potvrzených případů nákazy od březnového začátku epidemie v Česku vystoupal na 502 534, covid-19 byl v prvním pololetí hlavní příčinou smrti asi u 27 procent lidí, kteří zemřeli s pozitivním testem na nový typ koronaviru.

V úterý laboratoře odhalily 5854 pozitivních testů, což je asi o 1600 více než minulé úterý, kdy byl ale státní svátek a pravděpodobně také méně testů. Proti pondělí je denní nárůst vyšší zhruba o 1500 případů. S onemocněním se v současnosti potýká 78 203 lidí, zemřelých s covidem je 7499. V nemocnicích se v pondělí léčilo 5497 lidí s covidem, to je přes šest procent z aktuálně nakažených a o 200 víc než předchozí den. Ve vážném stavu bylo 826 hospitalizovaných. Začátkem listopadu, když vrcholila druhá vlna, vyžadovalo nemocniční péči přes 8200 nakažených a zhruba 1200 mělo těžký průběh nemoci.

Covid byl hlavní příčinou smrti u 27 procent zemřelých s koronavirem

Covid-19 byl v prvním pololetí hlavní příčinou smrti asi u 27 procent lidí, kteří zemřeli s pozitivním testem na nový typ koronaviru. Ve druhém pololetí se podle zatím dostupných dat tento podíl zvyšuje, půjde až o 40 procent, řekl novinářům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Za celý rok 2020 podle něj zemře asi 9000 až 10 000 lidí nakažených koronavirem. Zatím je takových úmrtí zhruba 7500.

"I přesto, že onemocnění covid-19 je hlavním důvodem zvýšené mortality v České republice, říjnová data ukazují také nárůst mortality z jiných důvodů, než je právě covid-19. Klíčové proto momentálně je, aby se co možná nejrychleji podařilo restartovat standardní nemocniční zdravotní péči," uvedl Blatný. Proti průměru předchozích let zemřelo při odečtení nakažených covidem-19 asi 1000 lidí navíc.

Průměrný věk zemřelých pozitivních na koronavirus je 79 až 80 let. Podle dat za první pololetí jich 64 procent mělo zároveň různé další vážné nemoci, které komplikovaly jejich zdravotní stav. Nejčastěji šlo o ischemickou chorobu srdeční (39 procent), diabetes (26 procent), chronické nemoci srdce a cév (20 procent) nebo nádory (18 procent).

Skóre v protiepidemickém systému PES zůstává na 57 bodech, třetí den je tak ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Aktuálně v Česku platí čtvrtý, tedy červený stupeň. Nemocnice už mohou znovu provádět plánované neakutní operace, které musely v uplynulých týdnech odkládat kvůli rostoucímu počtu pacientů s koronavirem.

Podle Hamáčka skóre jednoznačně neukazuje k dalšímu rozvolnění

Situace kolem šíření koronaviru nového typu není podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) natolik jednoznačná, aby bylo možné říct, že vláda rozhodne v neděli o dalším uvolnění. Jak uvedl Hamáček po zasedání Ústředního krizového štábu, kabinet by mohl rozhodnout například o otevření obchodů od pondělí. Bude ale záležet na vývoji v dalších dnech. Vicepremiér dále poznamenal, že skóre v systému PES neklesá tak rychle, jak by si všichni přáli. Za strašně vysoké číslo označil Hamáček přes 5800 v úterý pozitivně testovaných.

"Platí, že buď budou naplněny podmínky pro uvolnění a bude se uvolňovat, nebo nebudou a uvolňovat se nebude," řekl Hamáček. Vláda podle něj nebude hlasovat o přechodu ze čtvrtého stupně systému na volnější třetí, ale o jednotlivých opatřeních s tím spojenými. Poznamenal, že zájmové skupiny nyní vyvíjejí velký tlak na příslušné ministry, aby se zmírnila opatření v jejich oborech.

V pátek podle Hamáčka vládní Rada pro zdravotní rizika probere návrh na úpravu systému PES pro sportovní aktivity. Podle vicepremiéra není vhodné systém měnit, protože tak by byla narušena jeho přehlednost. Na radě by se ale mělo vznést téma zimního lyžování, aby měli provozovatelé sjezdovek přehled o tom, s čím mají počítat.

Ministr Blatný uvedl, že hlavní tabulku PES měnit nebude. Ta opatření definuje poměrně obecně, podrobnější už se připravila spolu ministerstvem školství pro školy, kde se s uvolňováním začalo nejdříve. Nově má být podrobněji definováno dění ve sportu, kultuře a podnikání.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý při slavnostním zahájení velitelského shromáždění české armády vyslovil přání, aby stát umožnil deset dní až týden před Vánocemi všem občanům dobrovolně a zdarma podstoupit antigenní test na covid-19. Babiš o testech mluvil v souvislosti se strategií antigenního testování. Považuje za nutné, aby ji ministerstvo zdravotnictví předložilo co nejdříve. Podle Hamáčka by širší využití antigenních testů na covid-19 před Vánoci vyžadovalo masivní zapojení krajů.

Zdroje: