Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

O situaci kolem Rady ČT Babiš s Dvořákem hovořili jen letmo, na schůzce šlo prý hlavně o DPH

O situaci kolem Rady ČT Babiš s Dvořákem hovořili jen letmo, na schůzce šlo prý hlavně o DPH
Generální ředitel ČT Petr Dvořák | zdroj: Profimedia

Jen krátce hovořil premiér Andrej Babiš s generálním ředitelem České televize Petrem Dvořákem o nynější napjaté situaci kolem rady tohoto média. Hlavním tématem jejich středeční schůzky byl zákon o DPH.

Rada ČT před dvěma týdny odvolala svou dozorčí komisi, což bylo podle některých reakcí nezákonné. Kvůli tomu pak odstoupil předseda rady René Kühn. Premiér Dvořáka seznámil s odpovědí na otevřený dopis upozorňující Babiše na situaci v České televizi, pod nějž se podepsaly desítky osobností veřejného života. "Společně jsme konstatovali, že celá věc je v kompetenci Poslanecké sněmovny, která má možnost volit a odvolávat Radu ČT, respektive její jednotlivé členy," uvedl Dvořák. Babiš jej ujistil, že doufá v uklidnění situace kolem rady.

Pod otevřený dopis Babišovi se podepsali umělci, vědci, signatáři Charty 77, duchovní či bývalí politici. Vadí jim mimo jiné způsob odvolání dozorčí komise Rady ČT. Babiše vyzývají k tomu, aby našel způsob, jak zajistit podporu nezávislosti médií veřejné služby. Podle autorů rada komisi odvolala, aniž to ohlásila v programu schůze, a svůj krok nijak neodůvodnila. Rada si podle nich počínala neuváženě a někteří radní by měli být pro porušení zákona odvoláni. "Při současném uzavření divadel, koncertních sálů, kin a při nemožnosti sdružovat se a veřejně kulturně žít představuje každý neuvážený krok Rady České televize vážné ohrožení výkonu tohoto jedinečného média veřejné služby," píší.

Hlavním tématem schůzky Babiše s Dvořákem nicméně byl prý zákon o DPH. "S panem premiérem jsme na dnešní schůzce probírali financování České televize. Ve sněmovně je totiž návrh zákona o DPH, který je pro Českou televizi zásadní z hlediska jejího financování v následujících letech. Návrh v tuto chvíli neobsahuje ujasnění toho, jak mají média veřejné služby, Česká televize a Český rozhlas, postupovat při odpočtu daně z přidané hodnoty po roce 2021," uvedl Dvořák ve vyjádření pro ČTK.

"Pan ředitel Dvořák mi vysvětlil, že by rádi uplatnili nárok na odpočet DPH za pořízené služby, a to až do roku 2024. ČT díky tomu prý pak bude moct zainvestovat do kultury, sportu nebo do programu ČT3. Slíbil jsem mu, že to proberu s paní ministryní financí (Alenou) Schillerovou, protože právě v době boje s pandemií vnímám takovou službu pro lidi jako velmi důležitou," řekl po schůzce Babiš.

Současná právní úprava umožňuje ČT získávat zaplacenou DPH až do roku 2021. ČT tak díky tomu získává 350 až 400 milionů Kč ročně, které dosud využívala na financování investic do přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Rozpočet ČT na letošní rok je 6,76 miliardy korun. Většinu příjmů tvoří koncesionářské poplatky.

Zdroje: