Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Po krvavém útoku islamisty přestávají supermarkety na Novém Zélandu prodávat nože

Po krvavém útoku islamisty přestávají supermarkety na Novém Zélandu prodávat nože
Novozélandská policistka na místě útoku. | zdroj: Profimedia

Novozélandský maloobchodní řetězec Countdown stáhl z regálů svých supermarketů nože a nůžky. Reagoval tak na útok fanatického vyznavače islámu, který v jednom z obchodů pobodal sedm lidí.

Sledovali ho, ale neuhlídali

„Přijali jsme rozhodnutí odstranit všechny nože a nůžky z našich regálů a zvažujeme, zda bychom je měli dále prodávat,“ řekla Kiri Hannifinová, manažerka společnosti Countdown. „Chceme, aby se veškerý náš personál cítil bezpečně, když přijde do práce.“

Nože z běžného prodeje stahují v ostrovním státě také další maloobchodní řetězce.

Útočníka, původem ze Srí Lanky, policisté zastřelili.

Muž, jehož jméno zakázal soud zveřejnit, byl inspirován Islámským státem a byl pod policejním dohledem. Policie ho sledovala i v pátek, kdy šel do supermarketu na předměstí Aucklandu.

Policista, který mu byl v patách se však domníval, že si šel jen nakoupit, on sáhl po vystaveném noži a začal bodat lidi. Během několika desítek sekund, než byl zastřelen, stačil pobodat sedm lidí.

Protiteroristický zákon přitvrdí

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v sobotu oznámila, že stav tří zraněných je kritický a slíbila, že vláda prosadí přísnější protiteroristický zákon. „Slibuji, že hned jak znovu zasedne parlament, práci dokončíme - to znamená práci na co nejrychlejším schválení zákona, ne později než do konce měsíce,“ prohlásila.

Zákon má kromě teroristického útoku kriminalizovat i jeho přípravu a plánování.

Zdroje: