Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Šaman z Kapitolu vyměkl, Trumpa nechce znát. Hrozí mu čtyři roky vězení

Šaman z Kapitolu vyměkl, Trumpa nechce znát. Hrozí mu čtyři roky vězení
Jake Angeli, alias šaman QAnon. | zdroj: Profimedia

Jake Angeli, ikonický účastník lednového útoku na Kapitol, se přiznal k maření úředního postupu. 

Třiatřicetiletý veterán z Afghánistánu a Iráku se pod přezdívkou šaman QAnon stal hlavní tváří nepokojů. Snímky, které ho zachycující uvnitř sídla amerického Kongresu svlečeného do půl těla, s kožešinovou čepicí s rohy a motivem americké vlajky na obličeji, obletěly celý svět.

Angeliho krátce po výtržnostech zadrželi. Během osmiměsíčního pobytu ve vazbě se podrobil vyšetřením, během nichž mu byly diagnostikovány mimo jiné bipolární porucha, deprese a úzkosti.

Rozsudek si má Chansley vyslechnout v listopadu. Hrozí mu až 51 měsíců ve vězení, sdělila v pátek stanice BBC. Jeho právní zástupce před soudem poukázal na problémy s duševním zdravím svého klienta a vyzdvihl, že Chansley se na půdě Kongresu nechoval násilně.

Na Trumpovu žádost

Šestého ledna vtrhly stovky stoupenců dosluhujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kapitolu, sídla Kongresu, aby přerušili jednání zákonodárců, kteří potvrzovali vítězství Trumpova demokratického rivala Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.

Výsledkem nepokojů bylo pět mrtvých a desítky zraněných. Policisté během nich zadrželi téměř 600 lidí. Nejméně 36 z nich zatím přiznalo vinu, z toho osm se přiznalo k těžkým zločinům.

profimedia-0589015808 Šaman v civilu na policejním snímku. | zdroj: Profimedia

Šaman QAnon sdělil Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), že do Washingtonu se vydal „na prezidentovu žádost, aby se tam sjeli všichni vlastenci“. Ujistil však, že nyní se jak od Trumpa, tak od konspiračního hnutí QAnon se distancoval.

Konspirátoři z QAnon

Teorie QAnon vznikla v roce 2017, když anonymní uživatel s přezdívkou Q začal na několika internetových fórech šířit nepodložená tvrzení s tím, že jde o utajované informace, k nimž má přístup díky své bezpečnostní prověrce.

Od té doby se hnutí rozrostlo a ztratilo jednotnou podobu, jádro se však nadále zaměřuje na teorie o obchodování s dětmi a jejich zneužívání, které má být řízeno zvrácenými politickými, kulturními a podnikatelskými elitami.

Stoupenci teorie jsou vesměs stoupenci Donalda Trumpa, který podle nich proti těmto snahám amerických vysokých kruhů bojuje.

Zdroje:
ČTK, BBC