Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Písek jako výnosný byznys: Největšími kupci jsou pouštní země

Písek jako výnosný byznys: Největšími kupci jsou pouštní země
Prodat písek pouštním zemím není tak těžké, jak se může zdát (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

I když se zdá, že je písek téměř všude, jeho hrozící nedostatek odborníky na životní prostředí děsí. Už nyní mafie krade písek z pláží ve velkém, potřebuje ho poslat prodat developerům v Číny či Dubaji. Právě tam je nedostatek písku největší. Ten pouštní se totiž pro stavebnictví nehodí.

Vědec Pascal Peduzzi, který pracuje jako ředitel divize věd v programu OSN pro životní prostředí, před šesti lety zkoumal eroze pláží na Jamajce. Byl překvapený, když mu místní obyvatelé popisovali, jak v noci pořádala místní mafie na pláže nájezdy a odvážela písek v pytlích, aby je druhý den prodala developerům, kteří u vedlejší pláže stavěli nový hotel.

"Byl jsem v šoku, že lidé nakonec budou bojovat o písek. Pracuji v oblasti životního prostředí více než dvacet let, ale tohle mě překvapilo," řekl britskému serveru BBC.

Písek se ve stavebnictví používá tisíce let, už ve čtvrtém tisíciletí před naším letopočtem ho pro stavbu i výrobu skla používali ve starověkém Egyptě a v Mezopotámii. Podle některých historiků dokonce staří Egypťané dokázali z písku vytvořit beton.

Pouštní písek je moc ohlazený

Poptávka po písku stále roste a ne všechny země mají pro těžbu vhodné přírodní podmínky. Navíc pro stavební účely se nehodí všechny typy písku, a tak překvapivě mezi největší dovozce písku patří blízkovýchodní státy.

Jednoduše proto, že ten pouštní je příliš jemný a větrem obroušený dohladka. Nedrží tak pohromadě a potřebný beton tak z něj vyrobit nejde. A tak je Dubaji nekonečné pouště za hranicemi města k ničemu, písek musí kupovat za hranicemi. Podle OSN si nechaly v roce 2014 Spojené arabské emiráty dovézt písek, kamení a štěrk v hodnotě 456 milionů dolarů.

"Písek je po vodě nejvíce používaným přírodním zdrojem," říká Peduzzi. V roce 2014 se ho vytěžilo 400 milionů tun. Aniž si to lidé uvědomují, je přítomný prakticky ve všem – od bazénových filtrů přes obrazovky chytrých telefonů, mikročipy až třeba po zubní pastu. Jsme na něm doslova závislí.

Kde je ropa, nebude brzy písek

Spotřeba písku se raketovým tempem zvedla hlavně s příchodem hydraulického štěpení ropy a zemního plynu (takzvaný fracking) ve Spojených státech.

Při frackingu se ropa a zemní plyn těží pomocí vstřikování vody, chemikálií a písku do zemského povrchu. Jak se těžaři snaží vydolovat z každého vrtu co nejvíce ropy, roste i poptávka po písku, který pukliny drží otevřené. Jen v roce 2013 tak bylo množství vytěženého písku určeného pro fracking 19krát vyšší než před deseti lety.

Obrovská poptávka po písku je nyní kvůli stavebnímu boomu hlavně v Indii a v Číně, která je pátým největším dovozcem písku na světě. Na stavbu nových přehrad, silnic, budov a továren použila komunistická země za poslední čtyři roky víc písku než Spojené státy za celé uplynulé století, tvrdí Peduzzi.

Kvůli nelegální těžbě mizí celé ostrovy

Čína sice nesype písek do země při těžbě, ale spotřebovává ho miliony tun pro výstavbu nových ostrovů, aby posílila své pozice v Jihočínském moři.

Asi nepřekvapí, že vedení nejlidnatější země příliš netrápí, že kvůli stavbě nových ostrovů jiné mizí – zejména ty v Indonésii, odkud pochází velká část nelegálně těženého písku.

Investovat do písku se vyplatí, protože poptávka po něm jen tak klesat nebude. I proto vstoupily ty největší společnosti na burzu: během posledních čtyř let začaly své akcie na newyorské burze nabízet čtyři velké americké společnosti zabývající se těžbou a zpracováním písku.

Výhodná investice

"Po dlouhá léta byl trh s pískem nuda, v posledních letech je ale stále atraktivnější," říká Sonny Randhawa, viceprezident americké investiční firmy DA Davidson. V roce 2014 trh písku a štěrku v USA vyčíslen na 8,3 miliardy dolarů.

Investoři tak mohou na jedné z nejběžnějších přírodních surovin řádně vydělat, a to i přes riziko, že seznam zemí, jež stanoví limity pro těžbu, poroste. Možností pro využití písku se najde vždy dostatek, i když za cenu ustupujících pláží a mizejících ostrovů.

"Zatím máme ještě obrovské množství písku. Protože ho ale používáme tak moc, začíná být vzácný. Neznamená to, že bychom ho měli přestat používat, ale měli bychom být trochu opatrnější," varuje Peduzzi s tím, že mezi lety 1968 a 2008 ustoupily pláže průměrně o 40 metrů.

Zdroje:
BBC