Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Skončil váš prodejce energií? Úřad radí neotálet s výběrem smlouvy u vybraného dodavatele

Skončil váš prodejce energií? Úřad radí neotálet s výběrem smlouvy u vybraného dodavatele
zdroj: Profimedia

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval spotřebitele, kteří se po konci svého prodejce energií dostali k dodavateli poslední instance, aby neotáleli s výběrem nové smlouvy u vybraného dodavatele.

Kromě společnosti, ke které se nyní spotřebitelé dostali, mohou zvolit jakéhokoliv dodavatele na trhu. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

U dodavatele poslední instance DPI podle něj sice mohou klienti zůstat až půl roku, institut ale slouží primárně jako záchranná síť, aby lidé nezůstali bez elektřiny a plynu. Volba standardního ceníku je cenově výhodnější, uvedl. Změnu doporučují i samotní dodavatelé DPI.

Do režimu DPI přitom spadlo v posledních dnech v Česku téměř milion odběrných míst. Kromě 900 000 odběrných míst končícího největší alternativního dodavatele energií v ČR - skupiny Bohemia Energy, jde také o klienty menších dodavatelů Kolibřík energie a A-PLUS Energie. Tyto firmy také oznámily konec dodávek kvůli situaci na trhu.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR). Trávníček dnes uvedl, že přechod na standardní produkty se vyplatí nejvíce zákazníkům s velkou spotřebou.

„Výrazný rozdíl může být v měsíčních zálohách. Zatímco běžní dodavatelé zálohy rozpočítávají na celý rok, DPI se řídí očekávanou spotřebou na následující půlrok. Vzhledem k tomu, že půjde o zimní měsíce, je tato spotřeba o poznání vyšší především u domácností, které elektřinou nebo plynem vytápějí. Přechodem k řádnému dodavateli si zálohy spotřebitelé opět rozloží podle průměru celoroční spotřeby, což sníží jejich výdaje na energie v nadcházejících měsících,“ řekl dnes mluvčí ERÚ Michal Kebort.

K odchodu z režimu DPI vybízejí i samotní dodavatelé. Generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec ve čtvrtek uvedl, že cena silové elektřiny v režimu DPI v distribuční sazbě D02d pro domácnosti u firmy činí 4727 Kč za megawatthodinu a nevyloučil, že ještě poroste. Firmy tyto ceny aktualizují vždy jednou měsíčně. Zákazníci v této sazbě přecházející nově od jiných dodavatelů, kteří si u ČEZ zafixují cenu na tři roky, budou za megawatthodinu platit 3229 Kč. I tato cena je vyšší, než byl ještě nedávno standard trhu, stávající zákazníci firmy mají ceník tříleté fixace 2149 Kč za megawatthodinu bez DPH.

Společnosti vyšší ceny odůvodňují tím, že novým zákazníkům musí nakupovat energie za vysoké ceny, protože velkoobchodní ceny elektřiny i plynu letos dosáhly rekordních hodnot. Kadlec uvedl, že cena elektřiny v distribuční sazbě D02d v režimu DPI ještě v říjnu 2019 byla 1699 Kč za megawatthodinu. ERÚ dnes odmítl, že by velcí dodavatelé situace z hlediska cen výrazně zneužívali.

„Ačkoliv se objevily spekulace, že jsou ceny účtované DPI předražené o třetinu i více, tato tvrzení nemají žádný reálný základ. ERÚ výpočty dodavatelů předběžně zkontroloval a marže pokrývající obchodní riziko dodavatelů se pohybují v jednotkách procent. To, že jsou nyní ceny DPI celkově vysoké, není dáno vysokými maržemi, ale vysokými cenami elektřiny a plynu na burzách, kde pro své zákazníky energie nakupují všichni dodavatelé, včetně DPI,“ uvedl Kebort.

Zdroje: