Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Phishing a skimming: Ochraňte svoje peníze

Phishing a skimming: Ochraňte svoje peníze
zdroj: Tisková zpráva

Chytrých podvodů, při kterých přijdete o své peníze, přibývá. Od známého skimmingu se podvodníci posouvají dál a jsou také sofistikovanější. Zjistěte, jak se nechytit do pasti.

Co je skimming a phishing

U skimmingu se nejčastěji jedná o okopírování údajů z magnetického proužku platební karty pomocí důmyslně nastražených zařízení například na bankomatu.

Phishingem zase z oběti podvodníci pomocí podvodného e-mailu či SMS s odkazem, vylákají údaje z OP nebo přístupové údaje do internetového bankovnictví, podobně data ke kartě, včetně CVV kódu. Tyto informace pak hravě zneužijí. Třeba si na ně pachatelé berou půjčky online.

Nezapomínejme i na pharming

Stále oblíbenější praktikou se stává také tzv. pharming, kde pomocí speciálních počítačových programů podvodníci přesměrují uživatele na stránky, které vypadají úplně stejně jako stránky jeho banky či doručovací služby.

Jak se chránit před skimmingem

Skimming je jako forma podvodů na mírném ústupu. I přesto ale buďte při výběru z bankomatu vždy opatrní a dodržujte tato jednoduchá pravidla:

  • Sledovací zařízení pro odhalení PINu bývají umístěna tak, aby viděla na klávesnici, kryjte si zadávání PINu rukou.
  • Pokud umožňuje bankomat bezkontaktní výběry, volte tuto možnost.
  • Ochránit vás i nastavení limitů pro výběry v hotovosti.

Jak se chránit před phishingem

Internetoví kriminálnicí sází na vaši nepozornost. Denně k vám proudí množství zpráv, notifikací a e-mailů, což vede nejenom k nižšímu soustředění, ale také k menší obezřetnosti a chuti cokoliv důkladně číst.
Přesně na to phishingoví specialisté spoléhají. Pošlou vám e-mail, který vypadá jako ten od vaší banky, a budou po vás chtít údaje, které později zneužijí.

Co dělat v případě zneužití identity

Získáním citlivých údajů si na vás může vzít například někdo půjčku, nebo vytunelovat účet. Častokrát na to přijdete až v době, kdy vás kontaktuje exekutor. I to má své řešení, musíte však jednat rychle:

  1. Kontaktujte policii a podejte trestní oznámení na neznámého pachatele.
  2. Kontaktujte věřitele a vysvětlete mu situaci, stejně tak informujte svou banku.
  3. Prokažte, že půjčka není vaše. Například upozorníte na to, že komunikace o půjčování probíhala mimo vás.
  4. Jako ochranu můžete využít i pojištění proti phishingovému útoku.

Jak se chránit před pharmingem

Tato metoda je ta nejsofistikovanější. I před ní se můžete ochránit, pokud si zapamatujete tato základní pravidla:

  • Banka nikdy neposílá e-maily s aktivními odkazy na přihlašovací stránku do internetového bankovnictví.
  • Do IB vstupujte přes záložku svého počítače, telefonu, kde víte, že jste na stránkách banky, nevstupujte do IB přes odkazy v e-mailu či SMS, WhatsApp a podobně.URL odkaz častokrát neodpovídá správné webové stránce banky a je v něm menší změna, pro ubezpečení je potřeba rozkliknou v části https:/celou certifikaci pod ikonou zámečku.

Následky zneužití vašich citlivých údajů

Skimmingem, phishingem i pharmingem můžete přijít o hodně peněz. Pokud máte kvůli půjčce na vaše jméno i nesplacené pohledávky, dostáváte se také do registrů dlužníků. Při žádosti o půjčku či hypotéku tak budete mít automaticky nižší bonitu, a tedy i šanci na úvěr. Nezapomeňte proto na to, aby se informace z registru dodatečně odstranily.

Praktický tip na závěr

Nenechte se nachytat.  Bezpečnější než odpovídat na lákavé nabídky po e-mailu je kontaktovat svého bankéře. Třeba vám poradí výhodné sloučení půjček.

Konsolidace půjček sloučí nejen vícero finančních závazků do jednoho, ale zjednoduší i celou administraci. Platíte jeden úrok, v jeden den a vše posíláte na jeden účet. A to se vyplatí.

Zdroje:
Inzerce