Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pandemie sílí. V Česku přibylo v pátek 9208 případů, v nemocnicích je 2611 nakažených

Pandemie sílí. V Česku přibylo v pátek 9208 případů, v nemocnicích je 2611 nakažených
Centrum Prahy na začátku listopadu. Počet nových případů covidu narůstá po celé Evropě | zdroj: Profimedia

V pátek laboratoře v Česku odhalily 9208 případů onemocnění covid-19, což je o téměř 800 víc než ve čtvrtek.

V mezitýdenním porovnání je nárůst vyšší zhruba o 3500. V nemocnicích je s potvrzenou nákazou 2611 lidí, před týdnem to bylo asi o tisícovku méně. Přibývá také zemřelých s potvrzenou nákazou, jejich celkový počet od začátku epidemie se blíží 31 000. K pátku ministerstvo zdravotnictví evidovalo 30 985 úmrtí s covidem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V přepočtu na 100 000 obyvatel připadá nyní v Česku 490 potvrzených případů nákazy covidem za posledních sedm dní. Je to o 32 více než předchozí den. Nejhorší situace je v Olomouckém kraji, kde je incidenční číslo 786. Přes 600 nových případů na 100 000 obyvatel za poslední týden pak mají Moravskoslezský, Jihomoravský a Jihočeský kraj. Naopak nejlépe je na tom Karlovarský kraj s incidencí 169.

Pátečních zhruba 9200 potvrzených případů je třetí nejvyšší denní nárůst od konce března. Více případů covidu než v pátek potvrdily testy od března pouze tento týden v úterý a ve středu, kdy přibylo 9913 případů, respektive 9473 případů. Od pondělí do pátku testy odhalily přes 44 600 pozitivních vzorků. Za pět dní předchozího týdne to bylo kolem 26 500 případů a předtím asi 17 000 případů. Od začátku epidemie se novým typem koronaviru v Česku prokazatelně nakazilo přes 1,81 milionu lidí.

S růstem počtu nakažených stoupá také počet hospitalizovaných s koronavirovým onemocněním a některé nemocnice proto musí omezovat péči. Ministerstvo v pátek evidovalo v nemocnicích 2611 nakažených, z toho 356 ve vážném stavu. Pře týdnem vyžadovalo nemocniční péči 1557 pozitivních, ve vážném stavu jich bylo o 155 méně.

Zhoršují se také statistiky úmrtí lidí s covidem. Podle dat ministerstva zemřelo ve středu i ve čtvrtek 43 lidí s onemocněním covid-19. Naposledy tolik lidí za jediný den zemřelo 6. května.

Kvůli vzedmutí vlny nákazy koronavirem dnes další evropské země zavedou přísnější protipandemická opatření. V Nizozemsku se vrátí povinnost nošení roušek na veřejných místech. V Řecku čekají další překážky na neočkované, nově se budou muset prokázat negativním testem na covid-19 i při vstupu do bank, obchodů a venkovních prostor restaurací.

Nebývalé vysoké bilance nakažených v posledních týdnech hlásí řada evropských zemí. V Německu případů nákazy přibývá nejrychleji od začátku pandemie, stejně jako v Řecku či na Slovensku, téměř rekordní jsou počty nakažených také v Rakousku či v Rusku a situace se zhoršuje rovněž v Česku. V Nizozemsku se kvůli tomu ode dneška rozšiřuje i počet míst, na nichž je nutné mít potvrzení o bezinfekčnosti - nově mezi ně budou patřit terasy restaurací, muzea nebo posilovny. Další velkou vlnu zpřísňování restrikcí zažije mnoho zemí včetně Rakouska či Francie na začátku příštího týdne.

Zdroje: