Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Pan Ho před soudem: Podzimní proces v USA může ukázat, jak Zeman přišel k čínskému poradci

Pan Ho před soudem: Podzimní proces v USA může ukázat, jak Zeman přišel k čínskému poradci
Zástupcem CEFC v Česku je Jaroslav Tvrdík | zdroj: Facebook SK Slavia Praha

korupčním skandálu neziskového křídla čínské společnosti CEFC nastal další zajímavý zlom. Jak informují New York Times, v pátek 14. září stáhli federální žalobci v USA obvinění proti Cheikhu Gadiovi, bývalému ministru zahraničí Senegalu. Případ se týká i Česka, kde byla CEFC donedávna velmi aktivní. Bývalý šéf skupiny Jie Ťien-ming i přes vyšetřování v Číně zůstává poradcem prezidenta Zemana.

Gadio byl zatčen loni v listopadu v New Yorku spolu s Patrickem Ho, místopředsedou a generálním tajemníkem neziskového křídla CEFC.

Oba byli obviněni podle Zákona o korupčním chování v cizině z uplácení vysokých představitelů v OSN a nejméně dvou afrických státech (Čadu a Ugandě).

Podle obžaloby existují důkazy, že Gadio zprostředkoval začátkem roku 2015 dohodu, podle níž měla CEFC vyplatit 2 miliony dolarů jako dar prezidentovi Čadu "na dobročinné účely".

Ještě předtím měl Patrick Ho Gadiovi převést 400 tisíc dolarů za zprostředkování ropné koncese v Čadu. Vyvstává samozřejmě otázka, proč nyní američtí žalobci tato obvinění stáhli.

Rozkrýt "systém CEFC" 

V jednostránkovém soudním dokumentu žalobci své rozhodnutí nijak nevysvětlují. Podle NYT podobná stažení žaloby často doprovází dohody o zastavení stíhání výměnou za svědectví před soudem.

Právní zástupce Cheikha Gadio již také potvrdil, že jeho klient bude svědčit u soudu s Patrickem Ho: "Dr. Gadio se těší na spolupráci s americkými úřady, než se vrátí do Senegalu, aby nadále sloužil tamnímu lidu."

Soud s Patrickem Ho se očekává v listopadu. Podle NYT by mohl tento prominentní případ zahraniční korupce vrhnout světlo na operace společnosti CEFC China Energy, energetického konglomerátu s těsným vazbami na čínskou vládu.

Obviněnému Patricku Hoovi byla již třikrát zamítnuta žádost o kauci s poukazem na závažnost případu a tíhu důkazů. Případné svědectví Cheikha Gadia by důkazy proti Hoovi a CEFC dále posílilo.

Proč by to mělo zajímat Česko? 

V čele neziskového křídla CEFC, které administrativně vedl Ho, stál jako "předseda" v ČR dobře známý Jie Ťien-ming, který byl současně předsedou komerční CEFC China Energy.

Jie zmizel počátkem tohoto roku v Číně a je zřejmě tajně vyšetřován extralegálními orgány komunistické strany Číny kvůli blíže neurčeným deliktům. Přes své zmizení zůstává Jie nadále formálně poradcem českého prezidenta Zemana.

Nadcházející soud s Patrickem Ho by mohl přinést nové důkazy, jak se Jie Ťien-ming dostával různě po světě do svých četných poradních a jiných čestných funkcí.

Podle obžaloby se stal v roce 2015 čestným poradcem tehdejšího předsedy Valného shromáždění OSN Sama Kutesy poté, co Patrick Ho poukázal na Kutesův účet půl milionu dolarů. Téhož roku se Jie Ťien-ming stal také poradcem českého prezidenta.

Autorem článku je Synopsis 

Sinopsis je projekt Ústavu Dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia z.ú. Jeho cílem je podávat pravidelný přehled o dění v Číně z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů. https://sinopsis.cz

Zdroje: