Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Články autora

Sinopsis

Magazín

Čína slaví den Tibetu, ve skutečnosti ale pracuje na tom, aby tamní jazyk i kultura zmizely

Sinopsis 12. 3. 2020
Čína 10. března už tradičně "oslavila" den Tibetu – 61. výročí tibetského povstání ve Lhase – velkou vojenskou přehlídkou. Ve skutečnosti ale Peking systematicky potírá tibetskou kulturu a jazyk tak tvrdě, že kromě studentských protestů došlo v minulosti i k několika případům sebeupálení. Do Tibetu mají letos zamířit další tisíce čínských učitelů, kteří neovládají tibetštinu.
Magazín

Lidská práva s čínskými rysy. Jaké priority má země, kde se Zeman učil stabilizovat společnost

Sinopsis 19. 2. 2020
Právo na rozvoj je nadřazené všem ostatním právům, to je strategie prosazovaná v posledních letech Čínou, tvrdí sinoložka Andrèa Wordenová. Hlavním cílem Pekingu je podle ní snížit důraz na dodržování základních lidských práv a svobod, a vůbec posunout chápání samotného pojmu "lidská práva".
Magazín

Čínská armáda těží z výzkumu na evropských univerzitách. Hodí se k vývoji torpéd nebo dronů

Sinopsis 12. 2. 2020
Evropa je pravděpodobně primární destinací pro vědce z čínské armády, kteří se snaží získávat trénink a technologie ze zahraničí. Tvrdí to analytik Alex Joske, který na australském Institutu pro strategickou politiku mapuje vliv komunistické strany Číny ve světě.
Magazín

Čína láká turisty do Sin-ťiangu. Chce uklidnit svět a zakrýt perzekuci Ujgurů

Sinopsis 5. 2. 2020
Čínský region Sin-ťiang je někdy označován za "největší vězení pod širým nebem na světě". Dostat odtamtud informace je extrémně složité. Na region je uvalena informační blokáda, místní obyvatelé jsou pod téměř dokonalým dohledem jak policie, tak také speciálních aplikací a cenzorů na internetu. Na získávání dat z oblasti se specializují antropologové, datoví analytici i experti pracující se satelitními snímky.
Magazín

Západ řeší, jestli věřit čínskému zběhovi. Může potvrdit, jak Peking ovlivňuje politiku ve světě

Sinopsis 22. 1. 2020
Poté, co se loni čínský "špion" jménem Wang Li-čchiang rozhodl zběhnout na Západ, nabídl australským tajným službám jména desítek lidí údajně napojených na čínskou armádu a tajné služby. Otázkou zůstává, kde mohl teprve 26letý mladík takové informace získat, a do jaké míry jsou tedy důvěryhodné.
Magazín

Aféra na Karlově univerzitě je jen špička ledovce. Čína propaguje Pás a stezku po celém světě

Sinopsis 14. 11. 2019
Českou mediální scénu v posledních týdnech rozvířila kauza kolem financování některých akcí Střediska bezpečnostní politiky na Univerzitě Karlově čínskou ambasádou. Skandál propukl shodou okolností jen několik dní po podepsání (a následném vypovězení) smlouvy o partnerství mezi univerzitou a finanční skupinou Home Credit. Podobné snahy Číny ovlivňovat akademické prostředí ve světě ale nejsou zdaleka ojedinělé.
Magazín

Číně pomáhá globální vliv šířit i korupce a síť spřátelených organizací. Některé jsou i v Česku

Sinopsis 16. 10. 2019
Austrálie je jedním z nejvýznamnějších cílových států současné čínské migrace. Zemí momentálně otřásá další ze série korupčních skandálů spojených s působením čínských "podnikatelů" napojených na čínskou vládu a komunistickou stranu v australské politice. Podobná sdružení, asociace a komory navázané na čínskou Jednotnou frontu jsou aktivní také v Česku.
Magazín

Hongkongské protesty jsou cítit i v Praze. Čínští 'vlastenci' objevili Lennonovu zeď na Kampě

Sinopsis 2. 10. 2019
Lennonova zeď je tradičním symbolem demokracie a svobody nejen u nás, ale například i v Hongkongu, kde vznikly během současných protestů její četné repliky. V posledních dnech však pražskou zeď vzali za svou i čínští "vlastenci". Výzvy ke svobodě pro Hongkong přemalovali hesly na oslavu 70. výročí založení Čínské lidové republiky.