Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Soud uvěřil Nečasovi. Sledování manželky vzal na sebe, prý ji chtěl chránit

Soud uvěřil Nečasovi. Sledování manželky vzal na sebe, prý ji chtěl chránit
Expremiér Petr Nečas se svou manželkou Janou Nečasovou (Nagyovou) | zdroj: Profimedia

Sledování své manželky Radky si objednal sám expremiér Petr Nečas, bál se o ni a o svou rodinu. Svou současnou manželku Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) jen pověřil komunikací s rozvědkou, příkazy jí ale nedávala. O své verzi natolik přesvědčil soudkyni Helenu Královou, že v květnu vydala osvobozující verdikt. Se jeho zdůvodněním přišel dnešní deník Právo.

Květnový verdikt v kauze Nagyová a zneužití Vojenského zpravodajství soudkyně při vyhlašování nezdůvodnila. Některá jednání v případu byla navíc bez přítomnosti veřejnosti. V rozsudku, který má Právo k dispozici, byla soudkyně výrazně sdílnější.

Ze závěrů Králové vyplývá, že uvěřila obhajobě a svědkům, zejména pak Petru Nečasovi. Ten tvrdil, že měl strach o rodinu, protože měl podezření na její sledování. Diskrétně se tak prý obrátil na rozvědku, aby jeho podezření prověřila. 

"Skutečnost, že se nejednalo o sledování, ale o obranu proti sledování, má soud za potvrzenou zejména výpověďmi obžalovaných Páleníka, Milana Kovandy a Jana Pohůnka, svědka Rostislava Pilce (bývalý šéf Vojenského zpravodajství, pozn. redakce), všemi příslušníky Vojenského zpravodajství, kteří činnosti vykonávali...," cituje deník z rozsudku.

Komunikací s rozvědkou pověřil Nečas svou tehdejší šéfku kabinetu a milenku, aby docílil co největší diskrétnosti. Žádné pokyny ale prý sama dávat nemohla. "Tento požadavek diskrétnosti byl proto, že se bál, kdyby se jeho manželka něco dověděla, aby nezačala vyvádět, a nechtěl ji znepokojovat, dále aby se o tom nezmínila kamarádkám," parafrázovala soudkyně Nečasovy výroky.

Tvrzení obhajoby podle soudkyně souhlasí se slovy svědků. Soud tak nepřistoupil na verzi obžaloby, podle níž Jana Nagyová sledovala svou předchůdkyni s cílem odloučit Nečase od rodiny a získat ho jen pro sebe.

Podle výpovědi Nagyové totiž jejich vztah trval už zhruba od roku 2003. Nečas navíc u soudu řekl, že v době sledování bylo už jeho manželství v troskách a s manželkou měl dohodu o postupu.

Zdroje:
Právo