Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Oslavy konce války v Berlíně: Bruce Willis, ruští motorkáři a stávka železničářů

Oslavy konce války v Berlíně: Bruce Willis, ruští motorkáři a stávka železničářů
Berlín si připomínal 70 let od konce druhé světové | zdroj: Profimedia

Bruce Willis, jízda ruských motorkářů z nechvalně proslulého klubu Noční vlci, stávka železničářů a kritika Angely Merkelové a další zajímavosti z oslav 70. výročí konce druhé světové v Berlíně v reportáži z německé metropole. 

"Nebýt ústupků západních spojenců sovětům, tak se nemuselo město dělit a nehrozila by kvůli Berlínské zdi celá léta další válka," řekl Alfred a usrkl piva. Seděli jsme v bistru Alex nedaleko televizní věže. "Merkelová se stará o všechno ostatní než o lidi z bývalého východního Německa. Na nás už zapomněla," postěžoval si ještě. Příjmení prozradit nechtěl, ale později naznačil, že pracoval ve strukturách ministerstva státní bezpečnosti NDR. 

Rapper a vítaní vlci

Rapper, který se představil jako PTK, má rodinné kořeny na Jesenicku. "Německo se za ta léta od války stalo také tavicím kotlíkem různých národností. Mezi mými přáteli je mnoho imigrantů hlavně z Afriky, ze Súdánu, Čadu. Také hodně Kurdů. Bydlí hlavně ve čtvrti Kreuzberg. Snažím se jim pomáhat. Nikdo totiž neopustí vlastní domov bez dobrých důvodů a tihle lidé je měli," sdělil s tím, že z přílivu uprchlíků strach nemá, protože svět byl historicky vždy v pohybu.

Ostatně o víkendu byla v Berlíně šedesátiletá hollywoodská hvězda Bruce Willis s manželkou Emmou Hemmingovou, ale i nespočet motorkářů. Dorazili Putinovi Noční vlci a v Treptowském parku je vítali proruští aktivisté a nostalgici po dobách NDR. Setkaly se tam s nimi i spřátelené motorkářské skupiny, třeba členové Germánské Walhally. Psal o tom bulvár, ale město to dvakrát moc nevzrušilo.

Konec války a NDR

Do Berlína se kvůli stávce železničářů, která ochromila hlavně východoněmecké spolkové země, vlakem nebylo možné dostat. Autobusy jezdily pravidelně. Jedna z nejznámějších a nejstarších ulic města Unter den Linden byla po celý víkend v obležení turistů.

Právě na ní začíná zajímavá výstava Jaro v Berlíně. Na mnoha místech stojí zelené panely s vyvýšenými plošinami, kde jsou návštěvníci informováni o zdejším konci války. Fotografie ukazují zcela vybombardovanou metropoli, tančící obyvatele v ní, ale třeba i dětské členy Hitlerjugend, kteří zde zfanatizováni bojovali takřka do posledního dechu.

V místě, kde se třída kříží se Sprévou, je v přízemí muzeum NDR. Jde o jedno z největších lákadel pro západní turisty. "Zajímal mě vždycky běžný život za železnou oponou a tady ho mám v celé jeho ošklivosti. Třeba v dobách socialismu možný výběr jen ze dvou typů sektorových kuchyní, které si jsou dost podobné, je pro mě nepochopitelný," sděluje Barnie z Kanady. Na stěnách visí obrazy Karla Marxe, Waltera Ulbrichta a Ericha Honeckera. Nechybí trabant anebo fotografie skupiny Puhdys z televizní estrády Ein Kessel Buntes.

Pod Braniborskou bránou

Kousek od Braniborské brány stojí honosné velvyslanectví Ruské federace a moderně pojatá ambasáda USA. Přímo pod bránou protestovala skupina ochránců zvířat, která rozvinula transparent: "Já jsem také matka!" Nachází se tam i památník věnovaný obětem nacismu z řad Romů a Synthů, na jednom z kamenů je nápis Lety.

Hodně turistů bylo také u nedalekého židovského památníku, jehož kvádry připomínají hřbitov. Před Bundestagem následně prošla skupina Rusů s černooranžovými stuhami svatého Jiří, tedy ruským symbolem vojenské cti, v klopách. "Jsme pro Putina. Pro nás je návštěva Berlína při výročí konce druhé světové války něco jako svatá pouť. Vždyť ve válce zemřely miliony sovětských vojáků a jsme hrdí, že jsme vyhráli válku a skončili až v Berlíně," podotkl Nikita z Moskvy.

Cestou k centru bývalého západního Berlína, tedy ke stanici Zoo, člověk narazí na nespočet pozůstatků Berlínské zdi. Některé části betonu jsou úplně zadělané od žvýkaček. Tuhle zrůdnost lidé kdysi i pod hrozbou zastřelení přebíhali, přešplhávali na provaze, podcházeli v tunelech anebo dokonce v místech, kde je voda, proplouvali v improvizované ponorce se šnorchlem.

Ostatně existoval plán na invazi do západního Berlína, který se však nikdy neuskutečnil. Přesto byl rozdělený Berlín, jako pozůstatek druhé světové války a symbol studené války, do roku 1989 možnou příčinou třetí světové, tedy nejspíš jaderné, války.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: