Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: PES od čtvrtka opět zkrotne: Skončí zákaz vycházení a v neděli bude otevřeno

Aktualizováno: PES od čtvrtka opět zkrotne: Skončí zákaz vycházení a v neděli bude otevřeno
Ministr zdravotnictví Jan Blatný | zdroj: Profimedia

Vláda v neděli na mimořádném zasedání jednomyslně rozhodla o uvolnění protiepidemických opatření proti šíření koronaviru. Česko se ve čtvrtek přesune ze čtvrtého do třetího (oranžového) stupně rizika protiepidemického systému PES. Není pravděpodobné, že by se země do konce roku dostala na ještě nižší stupeň.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) upřesnil, že s omezeními se budou moci otevřít obchody, služby i restaurace. Zruší se omezení vycházení, znovu se bude moci prodávat i v neděli. Vysvětlil, že v neděli se naplnila podmínka sedmi dní země v jednom pásmu rizika. Odklad o čtyři dny podle Blatného budou moci podnikatelé využít k přípravě pro otevření.

Blatný zopakoval, že ve vyšších stupních protiepidemického systému PES mají být opatření koordinována celostátně. Systém PES (ZDE) zůstal sedmý den v řadě na 57 bodech ze sta, což vládě umožnilo rozhodnout o přechodu ze současného čtvrtého na třetí stupeň epidemické pohotovosti.

S omezeními se znovu otevřou stravovací zařízení

Znamená to například znovuotevření restaurací, všech obchodů i provozoven služeb nebo zrušení omezení volného pohybu osob v nočních hodinách. Venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech, naopak povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech zůstane. Opatření budou dál platná pro celou zemi. Vyplývá to ze seznamu opatření pro jednotlivé stupně epidemické pohotovosti, kterou vypracovalo ministerstvo zdravotnictví.

Ve čtvrtek se znovu budou moci otevřít stravovací zařízení. V provozu budou moci být od 06:00 do 22:00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent, upřesnil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

V obchodech a nákupních centrech bude nadále platit omezení plochy na zákazníka (15 metrů čtverečních). Zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci. V nákupních centrech se budou moci otevřít stravovací zóny, restaurace v nich budou smět vydávat jídlo přes okénko pouze s sebou. Zůstanou uzavřené dětské koutky. V nařízeních pro obchody se nakonec upustilo od plánované karantény pro zkoušené oblečení a boty.

Všechny služby budou moci obnovit provoz ve čtvrtek. Personál bude muset používat roušku či respirátor. Vláda nenařídila dvojitou ochranu obličeje, tedy současné použití štítu. Ve službách stejně jako v dalších provozech bude platit omezení jeden klient na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Děti do 15 let by se neměly do počtu zákazníků započítávat. Lidé budou muset zároveň dodržovat dvoumetrové odstupy, a to i v čekárnách.

Otevřít se budou moci kadeřnictví, kosmetické či masážní salony, fungovat bude moci znovu pedikúra a manikúra. Provoz smějí obnovit také tatérská a piercingová studia. Otevření se týká také fotografických služeb.

Testy v Česku v sobotu prokázaly 1710 nových případů covidu-19, aktuálně nakažených je 72 303 lidí. U přibližně sedmi procent z nich si zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci. Od začátku epidemie se v ČR novým typem koronaviru nakazilo 517 692 lidí. Téměř 85 procent z nich se už z nemoci uzdravilo. Denní počty úmrtí lidí s koronavirem ovšem stále neklesají pod 100 případů za den, celkový počet zemřelých v ČR od propuknutí epidemie přesáhl 8000.

Uvolnění pro školy až za týden

Další rozvolnění se netýká škol. Ministerstvo školství tento týden oznámilo, že školy budou fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému. Uvolnění přichází v úvahu nejdříve od pondělí 7. prosince.

Nastavit pravidla pro školy podle Blatného nějakou dobu trvá, proto do mírnějšího stupně opatření nepřejdou už ve čtvrtek. Třetí stupeň totiž znamená, že by byla pro žáky a studenty na druhém stupni základních škol, středních školách a vyšších odborných školách zavedena střídavá prezenční výuka po týdnech.

Ministerstvo školství na twitteru potvrdilo, že školy do třetího stupně přejdou od pondělí 7. prosince. Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude platit střídavá prezenční výuka po týdnech, do škol se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich nebude více než 20 v jedné skupině. S výjimkou mateřských a speciálních škol bude uvnitř školských budov i nadále nutné nosit ochranu nosu a úst. Ministerstvo školství také pro třetí stupeň opatření doporučuje zachovat po celou dobu výuky stejné třídy na středních, vyšších odborných školách a konzervatořích. I nadále bude zakázán tělocvik a hudební výchova s výjimkou studia, kde jsou tyto předměty hlavním oborem. Základní umělecké školy, jazykové školy a střediska volného času budou moci od 7. prosince otevřít lekce do deseti lidí včetně učitele.

Uvolní se amatérské sportování

S omezeními bude uvolněno i amatérského sportování, nutností budou uvnitř roušky. Profesionální soutěže budou bez zvláštního režimu, diváci se ale do ochozů nevrátí. Hrát se bude bez diváků do chvíle, kdy vláda rozhodne o přechodu do druhého stupně PES. I pak ale bude počet diváků omezen.

V případě amatérského sportování v třetím stupni budou moci lidé využívat vnitřní sportoviště pro individuální sporty do deseti osob, venku spolu budou moci soutěžit dva týmy. Amatérští sportovci budou muset mít ve vnitřních prostorech na ústech roušky, testovaní profesionálové ne. Například ve fitness centrech bude platit pravidlo jednoho člověka na 15 metrů čtverečních, režimová opatření budou platit i v šatnách.

Divadla a kina zůstanou zavřená, zčásti se otevřou galerie, muzea, s omezeními i knihovny a knihkupectví

Po šesti týdnech se budou moci otevřít muzea a galerie z jedné čtvrtiny své kapacity. Podle systému PES by se mohly také otevřít některé památky, musí je ale navštěvovat skupiny maximálně do deseti lidí.

Otevřít se také mohou knihovny, které zatím mohly fungovat pouze na principu výdejního okénka. Opět bude platit, že jedna osoba má k dispozici 15 metrů čtverečních plochy a zákazníci budou mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy. Ve stejném režimu by se měla otevřít i knihkupectví.

Pro divadla a kina se ale s přechodem na třetí stupeň protiepidemického systému nic nemění, tam by diváci mohli přijít do hlediště nebo do kinosálu až s přestupem země do druhého stupně.

Česko zůstane ve třetím stupni do konce roku; vláda požádá o prodloužení nouzového stavu a bude vyvracet dezinformace o pandemii

Je nepravděpodobné, že by se Česko do konce roku dostalo do nižšího než třetího stupně protiepidemických opatření, řekl dále Blatný. "Rozvolnění samo o sobě pravděpodobně zastaví další pokles, může dojít i k určitým vlnkám i lehce nahoru," řekl ministr. Podle Blatného bude na konci roku čas na to, aby se vyhodnotil současný protiepidemický systém PES a zda je potřeba v něm udělat nějaké změny.

Podle ministra Blatného vláda znovu požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 12. prosince. Bez nouzového stavu by podle Blatného nebyla opatření vymahatelná.

Ministerstvo zdravotnictví bude také od pondělí pravidelně informovat o nejčastějších dezinformacích kolem pandemie koronaviru. Komplexní komunikační kampaň k vysvětlování opatření totiž podle Blatného začne až v příštím roce, protože nelze počítat s výsledkem výběrového řízení dříve než 1. ledna. Vláda na komunikační kampaň schválila 50 milionů korun na konci října.

Zdroje: