Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Odstěhujte se z Tokia, dostanete půl milionu

Odstěhujte se z Tokia, dostanete půl milionu
Novoroční oslavy v tokijské čtvrti Asakusa | zdroj: Profimedia

Japonská vláda chystá posílit pobídku pro rodiny s dětmi, které se rozhodnou vystěhovat z Tokia. Kabinet premiéra Fumia Kišidy tak reaguje na vylidňování a rychlé stárnutí oblastí mimo metropoli a největší japonská města. Nejpočetnější rodiny dostanou ve vládních plánech pobídku až tří milionů jenů (zhruba půl milionu korun).

Japonsko zažívá protichůdné demografické trendy. Tokio a některá další významná města, například Ósaka, přitahují velký počet obyvatel z jiných částí země, jsou přeplněná a mají problémy s kapacitou místní infrastruktury. Naopak v mnohých dalších oblastech populace rychle klesá a stárne. Odhaduje se, že loni počet neobydlených nemovitostí v Japonsku vzrostl na deset milionů, v Tokiu ale byty chybí, píše deník Financial Times.

Vláda se tak rozhodla posílit pobídku, která má v rychle stárnoucí společnosti podpořit porodnost, a současně přimět obyvatele se vystěhovat na venkov. Rodiny, které se rozhodnou přestěhovat mimo Tokio a nejbližší okolí, dostanou jednorázový bonus jednoho milionu jenů na dítě až do maximální výše tří milionů jenů. Částka se ještě navýší, pokud se obyvatelé rozhodnou v novém místě pobytu podnikat. Mimo Tokio musí zůstat alespoň pět let, aby nemuseli podporu vracet.

Reakce na sociálních sítích jsou však podle deníku Financial Times skeptické. Současná pobídka, která je však výrazně nižší, výrazně nezafungovala a v loňském roce ji využilo 2400 lidí, což je 0,006 procenta obyvatel Tokia a okolí. Těch je 38 milionů. Lákat obyvatele Tokia a dalších velkých měst se snaží i samotné menší obce. V médiích vyzdvihují dostupnost bydlení a sociálních služeb. Zatím však bez větších úspěchů.

Japonsko dlouhodobě čelí nepříznivým demografickým trendům. Dále klesá například počet narozených dětí. Těch bylo podle odhadů v roce 2022 méně než 800 000, což je nejnižší údaj od poloviny 19. století, kdy se začaly tyto statistiky vést, píše deník Financial Times.

Zdroje: