Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Nejstarší člověk světa oslavil narozeniny: Japonské dámě je 118

Nejstarší člověk světa oslavil narozeniny: Japonské dámě je 118
Kane Tanakaová | zdroj: Profimedia

Japonka Kane Tanakaová, která je nejstarším člověkem na světě, oslavila v pečovatelském domě ve Fukuoce na jihozápadě země  118. narozeniny. Přišla na svět v roce 1903, stejně jako třeba britský spisovatel George Orwell nebo americký zpěvák Bing Crosby.

Tanakaová byla coby nejstarší obyvatel planety zanesena do Guinnessovy knihy rekordů v březnu 2019, když jí bylo 116 let. Sobotní narozeniny oslavila spolu s ostatními klienty domova pro seniory, byla v dobré náladě a tleskala.

Tanakaová tráví většinu času cvičením, počítáním a hraním deskové hry Othello. Podle svých ošetřovatelů má stále chuť k jídlu a její oblíbenou pochoutkou je čokoláda, také ale ráda pije coca-colu. Jejím receptem na dlouhověkost je jíst vynikající jídlo a studovat. Tanakaová chce podle svých slov žít do 120 let.

"Kvůli pandemii způsobené koronavirem je to složité, ale Kane se vede dobře," řekl její 61letý vnuk Ejdži. "Mám radost, že si každý den užívá," dodal.

Japonci jsou známi dlouhověkostí a dominují seznamu nejstarších lidí světa. I když i mezi nimi přibývá vlivem změn jídelníčku obézních lidí, stále je jich s nadváhou spíše méně. V japonské kuchyni převládají ryby, rýže, zelenina a další nízkotučné potraviny. V zemi se pěstuje úcta ke stáří, lidé si zachovávají aktivitu a cítí se být užiteční, i když překročí osmdesátku. Stárnutí japonské populace ale společně s klesající porodností zvyšuje obavy z nedostatku pracovních sil.

Tanakaová je sice v současnosti nejstarším člověkem světa (loni v září dokonce překonala rekord jako nejstarší Japonka vůbec, když jí bylo 117 let a 261 dnů), ale má-li se stát vůbec nejstarší kdy žijící osobou, musí překonat Francouzku Jeanne Calmentovou. Ta se dožila 122 let, zemřela začátkem srpna 1997.

Zdroje: