Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Japonci bijí na poplach: Klimatické změny ohrožují produkci wasabi

Japonci bijí na poplach: Klimatické změny ohrožují produkci wasabi
Pěstování wasabi | zdroj: Profimedia

Ničivé následky pro japonské farmy pěstující wasabi mají tajfuny, které v regionu v posledních letech zesilují, zřejmě v důsledku klimatických změn. Produkce populárního ochucovadla klesla na farmách až o 70 procent.

Wasabi, známé také jako japonský křen, je nezbytnou součástí mnoha tradičních místních pokrmů, jako je sushi a sashimi. Nestabilní dodávky této plodiny ale nyní ohrožují podobu jídelních lístku, přičemž v krajním případě hrozí, že tyto pokrmy budou restaurace muset na nějakou dobu vynechat, napsal list South China Morning Post.

Japonský farmář Masahiro Hošina se začíná obávat sezóny tajfunů několik měsíců před jejím začátkem. Stále ho totiž pronásledují vzpomínky na silné deště a sesuvy půdy, které za jedné jediné bouře v roce 2019 farmy s wasabi úplně smetly. „V poslední době se mi zdá, že síla tajfunů je kvůli globálnímu oteplování úplně jiná než dříve. Je stále větší,“ tvrdí sedmdesátiletý farmář z Okutamy, města západně od centra Tokia. „Protože se to už jednou stalo, nemáme žádnou záruku, že se to nestane znovu,“ varuje.

Pikantní japonský křen wasabi se obvykle pěstuje podél potoků v úzkých údolích, takže jeho farmy jsou náchylné k jakýmkoliv změnám počasí.

Kvůli tajfunu Hagibis, který v roce 2019 zasáhl východní Japonsko, se v Okutamě následující rok snížila produkce wasabi téměř o 70 procent. Farmám trvalo skoro tři roky, než se z přírodní katastrofy zotavily.

Podle odborníků ovlivňuje globální oteplování produkci křenu nejen tím, že roste počet a intenzita bouří, ale také proto, že stoupá průměrná teplota. Rostlina totiž potřebuje mít po celý rok ve vodě stálou teplotu deset až 15 stupňů Celsia.

Nedostatek wasabi by mohl ohrozit tradiční japonskou kuchyni, kde se pikantní kořen používá jako kontrast k syrovým rybám.

Počasí však není jedinou překážkou, které pěstitelé wasabi čelí. Pokles počtu obyvatel na japonském venkově v důsledku stárnutí populace znamená, že farmářům chybí vhodní nástupci, kteří by pěstování plodiny převzali. Kvůli těmto dvěma faktorům klesla podle japonského ministerstva zemědělství produkce wasabi pěstovaného v čisté tekoucí vodě, jako je tomu například na Hošinově farmě, oproti roku 2005 na polovinu.

Zdroje: