Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Odbory zřídily celostátní stávkový výbor, svazy uspořádají své akce v červnu

Aktualizováno: Odbory zřídily celostátní stávkový výbor, svazy uspořádají své akce v červnu
Josef Středula | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) zřídili dnes celostátní stávkový výbor. Jsou připraveni případně k celorepublikovému protestu proti vládnímu balíčku k ozdravení financí. Od 26. do 30. června pak jednotlivé svazy a organizace mohou pořádat své protestní akce. Dohodl se na tom sněm ČMKOS.

Po jednání to novinářům řekl předák Josef Středula. Podle něj odboráři požádají o svolání mimořádné tripartity. Chtějí, aby se jednání konalo ještě do konce června. Od poloviny května jsou svazy ČMKOS ve stávkové pohotovosti.

„ČMKOS přešla do nové fáze. Dosud to byla stávková pohotovost, dnes byl zřízen stávkový výbor ČMKOS s celostátní působností. Vyzvali jsme jednotlivé svazy, organizace, aby nás následovaly a přistoupily k vytvoření stávkových výborů. Důvodem je být připraven na případnou celostátní protestní akci,“ uvedl Středula.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Odboráři vyzvali kabinet k jednání. Kritizovali ho za to, že s nimi o záměrech předem nedebatoval a na zaslání připomínek k novelám téměř šesti desítek zákonů dal jen pět pracovních dnů. Předáci nesouhlasí se změnami DPH, snížením sumy na platy či obnovením nemocenského pojištění pro zaměstnance. Navrhují svých 12 kroků k ozdravení rozpočtu. Mezi nimi je zrušení daňových změn z posledních let či obnovení EET.

Stávkový výbor podle Středuly tvoří předáci a předačky 12 svazů, vedení centrály a pracovníci technické podpory. Svazy chystají i své akce na poslední červnový týden. „Odborové svazy mají různou představu o aktivitách, co by mohly udělat. Budeme tyto věci koordinovat, nějaké náměty máme. Některé budou společné, některé individuální, některé lokální,“ řekl šéf centrály.

ČMKOS požádá o svolání mimořádného jednání tripartity kvůli vládním návrhům. Jednání svolává premiér Petr Fiala (ODS). Podle Středuly by se zasedání členů vlády, odborářů a zaměstnavatelů mělo uskutečnit ještě do konce června. Předáci vyzvali kabinet znovu k jednání. „Není uspokojující sednout si do jedné místnosti, to nepřinese žádnou kvalitu. Kvalita je směr jednání. Že se budou hledat společná, třeba i jiná řešení, která by pomohla, uklidnila situaci,“ uvedl Středula.

Premiér už řekl, že balíček se může upravit, zásadní změny v něm ale vláda provádět nebude. Návrhy odborů jako obnovení EET označil Fiala za nerealistické, konsolidaci by podle něj nezajistily.

Jurečka nevidí důvody pro generální stávku, s odboráři je připraven jednat

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí racionální důvody pro generální stávku. S odboráři je připraven diskutovat během prázdnin o případných drobných změnách pro druhé čtení konsolidačního balíčku v Poslanecké sněmovně. Novinářům to řekl v reakci na slova zástupců ČMKOS.

„Platí, že pokud chtějí jednat, jsem připraven si s nimi za stůl zasednout,“ řekl Jurečka na adresu odborů. Svolání celé tripartity, tedy jednání zaměstnavatelů, odborů a zástupců vlády ve Strakově akademii, je ale na rozhodnutí premiéra, doplnil. Důvody pro generální stávku vicepremiér nevidí vzhledem k nízké nezaměstnanosti a růstu mezd.

Odboráři a zaměstnavatelé budou spolupracovat při prosazování změn v balíčku

Odboráři a zaměstnavatelé chtějí spolupracovat při prosazování změn ve vládním balíčku k ozdravení financí. Zvrátit chtějí plán kabinetu zrušit část dotací pro firmy a daňové úlevy u zaměstnaneckých benefitů i odborářských příspěvků. Po společném jednání zástupců odborů a zaměstnavatelů to ČTK řekli prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj a místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek.

„Potvrdili jsme si, že jsou věci, na kterých máme shodu - i v tom daňovém balíčku. Například jsou to benefity. Na druhou stranu se rozcházíme v tom, že my určitě podporujeme opatření vlády k tomu, abychom rychle ozdravili veřejné finance. To znamená, že některé věci můžou i bolet. S tím my počítáme. Ale jsou body, na kterých určitě spolupracovat budeme,“ řekl Rafaj.

Zmínil postup proti plánovanému zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů a odborářských příspěvků i část dotací pro firmy. „Tyto tři věci byly identifikovány velmi rychle. Věřím ale, že těch věcí bude více,“ uvedl předák ČMKOS Josef Středula.

Podle Rafaje jsou zaměstnavatelé připraveni odbory podpořit, aby se odborářské příspěvky dál nedanily. „Myslím si, že se shodneme i na některých opatřeních, která se týkají čistě provozu. Je tam například nově zdanění plynu při výrobě energeticky náročných podniků. Pravděpodobně se shodneme i u některých dotací, které by měly být zachovány,“ vypočítal Rafaj.

Vláda svůj návrh souboru opatření nastínila 11. května. Balíček téměř šesti desítek novel předložila minulé pondělí. Na připomínky resortům, institucím, komorám, odborářům a zaměstnavatelům dala týden. Odboroví předáci i podnikatelé si stěžují na to, že s nimi kabinet předem o svých záměrech nejednal. Podobu navržených kroků kritizují.

Odboráři si teď podle Samka připomínky zaměstnavatelů k vládnímu balíčku podrobně prostudují. Budou hledat další společné body. U nich pak budou se zástupci podnikatelů dál jednat o společném postupu, uvedl místopředseda odborové centrály.

Podle Rafaje byla dnešní schůzka hlavně zdvořilostní. Řekl, že jako nový prezident svazu chtěl s předáky nastavit model další komunikace a spolupráce. Zástupci zaměstnavatelů a odboráři dnes debatovali také o navyšování minimální mzdy či o důchodové reformě. Žádnou dohodu ale neuzavřeli, dodal Rafaj. 

Zdroje: