Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Alternativní návrh odborů k vládnímu balíčku by mohl přinést až 163 miliard

Alternativní návrh odborů k vládnímu balíčku by mohl přinést až 163 miliard
Josef Středula | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) navrhuje k ozdravení státních financí zrušit navýšení paušálu pro živnostníky, stravenkového paušálu, zavést změny u darovací daně či snížení odvodů u kratších úvazků. Podle odborářů by se měla znovu spustit také EET (elektronická evidence tržeb). Díky celkem 12 opatřením by stát mohl ušetřit 151,5 až 163,5 miliardy korun, uvedli.

Návrhy na tiskové konferenci představili zástupci konfederace a odborářští ekonomové. Vedení centrály kritizuje vládu za to, že na zaslání připomínek k desítkám novel v konsolidačním balíčku dala jen několik dnů.

„Naším cílem bylo vytvořit alternativu. Toto je alternativa vůči vládnímu programu. Říká se, že neexistuje žádné jiné řešení a lidé musí přijmout to, co jim naservírovala vláda. Není to pravda. Záleží na tom, jaký hlavní směr člověk zastává,“ uvedl ekonom ČMKOS Martin Fassmann.

Podle předáka ČMKOS Josefa Středuly dvě třetiny příjmů veřejných rozpočtů pocházejí od zaměstnanců a důchodců. Zmínil daň z přidané hodnoty, spotřební daň, odvody či daně z příjmu. Zaměstnance a penzisty označil za „daňové soumary“. „Na jedné straně se odpouští majetkově silnějším, podnikatelům, zátěž se přesouvá na stranu zaměstnanců,“ řekl odborář.

ČMKOS navrhuje znovu spustit EET, a to i s plánovanou třetí etapou. Vynést by to podle předáků mohlo 20 až 25 miliard korun. Dalších pět miliard by stát získal po zrušení slevy na odvodech u kratších úvazků. Celkem 20 miliard by stát získal po úpravě paušálů. Pozastavení zrychlených odpisů by znamenalo šest až sedm miliard korun. Po zrušení loss carrybacku (zpětného uplatnění daňové ztráty) by přiteklo 30 miliard, po zrušení daňového osvobození státních dluhopisů dvě miliardy a po zrušení stravenkového paušálu až 20 miliard korun. Po zavedení daně z převodu nemovitostí, dědické a darovací se spodním limitem by se mohlo získat 25 až 30 miliard korun. Postup proti zneužívání transferových cen spočítala centrála na deset miliard korun. Po zvýšení minimální mzdy na 19 500 korun by stát získal dvě miliardy korun. Z vyšších odvodů živnostníků by mohlo být 7,5 miliardy korun. Dohromady je to podle odborů 151,5 až 163,5 miliardy korun.

Několik miliard by stát podle odborů pak získal, pokud by se odbourala propast mezi výdělky žen a mužů. Další miliardy by mohly být z úspor na provozu státu, které by se ale provedly po auditu agend.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Kvůli balíčku hrozí odbory generální stávkou. V polovině května vyhlásily stávkovou pohotovost. Kabinet vyzvaly k jednání. O dalším postupu by měli odboráři a odborářky z celé republiky rozhodovat v Praze 30. května.

„Zhodnotíme, co se odehrálo za poslední půlrok, jak sociální dialog drhnul a drhne dodnes. Očekávám, že se přijmou opatření... Můžeme použít všechny nástroje. Bude záležet na tom, jak se k tomu vláda postaví. Pokud nebude ochotna jednat o ničem, může situace eskalovat,“ řekl Středula.

Odbory vládu kritizují nejen za její navrhovaná opatření. Stěžují si i na to, že s nimi kabinet o záměrech nejednal a na zaslání připomínek k desítkám novel z balíčku dal jen pár dnů. Je na ně čas do 29. května, tedy pět pracovních dnů. Předáci poukazují na to, že změny zákonů i podklady mají stovky stránek.

Premiér Petr Fiala řekl, že se zatím se všemi návrhy nestihl seznámit. „To, co jsem měl možnost přečíst, určitě není realistický plán k získání potřebných prostředků nebo snížení deficitu... Toto určitě nejsou realistické návrhy (obnova EET) a tímto způsobem bychom se nedostali ke konsolidaci veřejných financí,“ řekl novinářům Fiala. Podle něj EET zatěžovala podnikatele a desítky miliard by nepřinesla. Za „cestu do budoucnosti“ označil vládní návrh. „Tímto způsobem budeme pokračovat, abychom rozpočet konsolidovali,“ dodal předseda vlády. 

Vláda ustaví výbor pro strategické investice, v jeho čele bude premiér

Vláda v projektu Česko ve formě ustaví výbor pro strategické investice, který bude mít za cíl tyto činnosti koordinovat. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ministerský předseda bude v jeho čele. Formálně bude výbor ustaven během několika týdnů.

„Nyní se chceme zaměřit na urychlení některých strategických projektů, které budou důležité pro českou ekonomiku v příštích deseti letech a budou znamenat vyšší příjmy pro státní rozpočet a budou motorem ekonomiky,“ uvedl Fiala. Jde podle něj v první řadě o úpravu legislativy a schvalovacích procesů, aby ČR byla schopná rychleji a lépe investovat.

Jako příklad zmínil dopravní stavby, včetně vysokorychlostních tratí, jaderné elektrárny, obnovitelné zdroje nebo zrychlení bytové výstavy. „Chceme se zaměřit na vyšší zapojení soukromých zdrojů do strategických investic, jako je tomu běžné v jiných zemích,“ dodal. Zlepšit se podle něj musí také systém vzdělávání, financování vědy, výzkumy, investic. „Usilujeme o výstavbu gigafactory, těžbu lithia, potenciál máme ve výrobě čipů,“ podotkl v této souvislosti Fiala.

Zdroje: