Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fiala pirátskou výzvu nebere vážně, Blažkovu kauzu má za uzavřenou

Fiala pirátskou výzvu nebere vážně, Blažkovu kauzu má za uzavřenou
Pavel Blažek a Petr Fiala | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Premiér Petr Fiala (ODS) má kauzu setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým za uzavřenou. I když ještě promluví s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem o výsledcích víkendového hlasování jeho spolustraníků o výzvě k Blažkově odstoupení, lídři dalších vládních stran se k případu vracet nechtějí. Fiala to řekl novinářům při dnešní návštěvě Loun.

Pirátské hlasování, ve kterém se pro výzvu vyslovila třetina z oprávněných, považuje premiér za „záležitost nějaké jejich vnitřní debaty“. Na úterním pravidelném jednání lídrů vládních stran podle něj nezazněl žádný požadavek na otevření kauzy. „Nikdo se k tomu nechtěl vracet, protože téma považujeme za vyřešené,“ uvedl. Bartoš se jednání ale neúčastnil kvůli výjezdu do Velké Británie. Premiér očekává, že „pár slov k tomu ještě řekne“. Pracovní výjezd má Bartoš naplánovaný do pátku.

Fiala zopakoval, že za nominace jednotlivých ministrů v koaliční vládě jsou odpovědné strany, které mají resorty v gesci. Blažek si je podle něj vědom, že udělal chybu. Piráti po svých ministrech a poslancích požadují, aby navrhli okamžité Blažkovo odvolání z vlády. Chtějí také do tlaku zapojit hnutí STAN, se kterým šli do sněmovních voleb. Jeho předseda Vít Rakušan ale v úterý řekl, že setrvání Blažka ve vládě, nebo jeho odchod je odpovědností ODS.

Piráti jsou nejmenší stranou ve vládě a v Poslanecké sněmovně. Ze dvou stovek poslaneckých mandátů mají čtyři. Ve vládě, která má 18 členů, mají tři místa včetně místopředsednického. Starostové mají ve sněmovně 33 poslanců.

Blažek se s Nejedlým setkal v restauraci v druhé polovině srpna, o několikahodinovém setkání informoval server Seznam Zprávy. Ministr na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Blažek tvrdil, že se v restauraci jen schovával před bouřkou. Po kritice koaličních partnerů i výzvách k odstoupení musel Blažek okolnosti setkání vysvětlovat na koaličním jednání a před senátory. Podle Fialy odpověděl Blažek na otázky, které mu účastníci jednání pokládali. Před pozdějším jednáním koaličních špiček Fiala řekl, že Blažek dostal od vedení ODS „žlutou kartu“ a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená. Minulý týden Blažek v deníku Právo připustil, že zvažoval rezignaci.

Zdroje: