Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

O jarních prázdninách dochází k nejvyššímu počtu nehod na sjezdovce

O jarních prázdninách dochází k nejvyššímu počtu nehod na sjezdovce
Nejrizikovější jsou nehody na sjezdovce, o jarních prázdninách stoupá počet vážných úrazů | zdroj: tisková zpráva

Během jarních prázdnin vyráží na hory nejvíce lidí v rámci zimní sezony. Podle průzkumu NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu je to 57 % lyžařů. Horská služba v tomto období eviduje nejvíce srážek a vážných úrazů, právě kvůli vysokému počtu lyžařů na sjezdovce. Nejvážnější jsou zranění hlavy a páteře.

RIZIKA ÚRAZŮ NA SJEZDOVCE

Lyžování je podle statistik nejrizikovějším zimním sportem, kdy každý třetí úraz je vážný. Na snowboardu se dokonce jedná o 55 % případů. Během jarních prázdnin, kdy na hory vyráží nejvíce lidí, nebezpečí zranění ještě stoupá. Proto je velmi důležité, aby lyžaři byli v tomto období zvláště obezřetní. Řadě nehod se dá vyhnout dodržováním 10 základních pravidel FIS a používáním ochranných pomůcek, jako je helma a chránič páteře.

OCHRANNÉ POMŮCKY PŘI LYŽOVÁNÍ

Zejména u dětí je nezbytné, aby na svah vždy vyrazily s helmou a v ideálním případě i s páteřákem. To samé platí i pro dospělé. Zatímco rodiče jsou v tomto ohledu zodpovědní a helmu dítěti nasadí v 98 % případů, sami ale příkladem nejdou a zbytečně hazardují. Podle průzkumu ERV Evropské helmu nenosí celá třetina dospělých Čechů. Dalších 16 % si ji nasadí jen občas, a to zejména v zahraničí.

S páteřáky je situace ještě vážnější. Používá ho jen každé čtvrté dítě a mezi dospělými pouze jeden z deseti. Právě poranění hlavy, páteře, a to nejen obratlů, ale také míchy, patří spolu se zlomeninami končetin a zhmožděninami mezi častá zranění, někdy i s velmi vážnými následky.

Mimo helmu a páteřák je také důležité dbát na stav vybavení. Nesprávně seřízené lyže jsou totiž příčinou každé šesté nehody. Horská služba dále apeluje na rodiče, aby své děti vybavili reflexními prvky, díky kterým jsou na sjezdovce více viditelné pro ostatní lyžaře.

Nutnost používání helmy si ověřila i paní Alena z Prahy, která byla s rodinou lyžovat v Rakousku. Její 10letý syn vyjel ze sjezdovky do lesa, kde narazil do stromu. I když skončil v bezvědomí, helma mu zachránila život. „Honzík musel okamžitě na operaci, měl naštípnutý krční obratel a musel zůstat v nemocnici 4 dny. Celková léčba včetně veškerých převozů vyšla téměř na milion korun,“ říká paní Alena.

NEPODCEŇUJTE CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ

Pokud vyrážíte na hory do zahraničí, určitě byste neměli podceňovat důležitost cestovního pojištění. Je nutné si uvědomit, že v horských střediscích je většina klinik soukromá, a tudíž v nich nelze uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu. Oproti tomu vám cestovní pojištění poskytne ochranu a proplacení transportu, veškerých ošetření, spoluúčasti či repatriace zpět domů. Při výběru správného pojištění je důležité hledět nejen na výši limitů léčebných výloh, ale zejména na kvalitní asistenční službu, která dohlédne na celkový průběh vzniklých komplikací, zajistí tu nejlepší péči a servis. Nezbytným parametrem je také pojištění odpovědnosti, které vás ochrání v případě, že na svahu srazíte jiného lyžaře.

Zdroje:
Inzerce