Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Odborníci bijí na poplach: Čím dál víc dětí čelí kyberšikaně

Odborníci bijí na poplach: Čím dál víc dětí čelí kyberšikaně
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Počet dětí, které čelí kyberšikaně či obtěžování na internetu, stále roste. Na Linku bezpečí se jich loni obrátilo nejvíce od roku 2007. S problémy v kyberprostoru pomáhali konzultanti v minulém roce 624 dětem, zatímco před deseti lety čtyřiceti. V souvislosti se Dnem bezpečného internetu, který bude v úterý, to sdělil vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

"Neustále stoupá počet dětí, které se na nás obrací kvůli nebezpečí na internetu, a to s tématy jako sexting, kyberšikana, obtěžování, lákání na schůzku nebo nebezpečné výzvy na internetu," uvedl Porubský.

Již dříve řekl, že nejčastějším problémem je kyberstalking, tedy dlouhodobé a stupňované pronásledování oběti pomocí informačních technologií. Potíže se sextingem, například rozesíláním vlastních intimních fotografií, tvořily v minulém roce pět procent případů a měly vzrůstající tendenci.

Počet dětí, které sdílí své intimní fotky a videa na internetu, se podle loňského průzkumu za posledních pět let zdvojnásobil. V případě zneužití intimních materiálů se děti bojí někomu svěřit. Dvě třetiny rodičů se tak o problémech svého dítěte nedozví.

Porubský upozornil, že online komunikace je dnes pro děti natolik běžnou součástí komunikace, že také své potíže na Lince bezpečí neřeší už jen telefonáty, ale čím dál více prostřednictvím e-mailů a chatu. Za rok 2017 jich děti na Linku bezpečí poslaly 2827, což je o 900 víc než v předchozím roce. Na chatu přijala linka 2017 kontaktů, což je o 820 meziročně víc. Celkově vyřizovala Linka bezpečí minulý rok 151 421 telefonátů a 4844 e-mailů a chatů.

V e-mailech nejčastěji děti psaly o problémech s rodinou a týráním. Na chatu se konzultanti Linky bezpečí věnovali hlavně dětem s psychickými problémy, jako jsou deprese, úzkosti nebo sebepoškozování. Celkem šedesátkrát museli loni kontaktovat policii, záchranou službu nebo sociálně-právní ochranu dětí.

Na nové formy ohrožení dětí v kyberprostoru se zaměřuje také Linka důvěry, kterou loni spustilo Dětské krizové centrum (DKC). Intimní fotografie podle jeho průzkumu v ČR sdílelo až 15 procent dětí ve věku od osmi do 15 let. A ačkoliv většina dětí považovala osobní schůzku s neznámými lidmi z internetu za nebezpečnou, šlo by na ní údajně 55 procent z nich.

E-maily a chat využívají stále více i dospělí, kteří hledají pomoc Rodičovské linky. Mezi jejich nejčastější problémy patří podle Porubského rozvod v rodině. Narůstá i šikana dospělých.

Zdroje: