Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: Novým britským premiérem bude Rishi Sunak

Aktualizováno: Novým britským premiérem bude Rishi Sunak
Rishi Sunak | zdroj: Profimedia

Britská Konzervativní strana dnes potvrdila Rishiho Sunaka jako svého nového lídra, zároveň se stane novým premiérem Spojeného království. Král Karel III. jej do funkce jmenuje v úterý dopoledne poté, co přijme rezignaci odcházející šéfky vlády Liz Trussové.

Dvaačtyřicetiletý Sunak je prvním premiérem s indickými kořeny, který stane v čele Británie. Je také jedním z nejbohatších politiků ve Westminsteru a nejmladším ministerským předsedou za posledních 200 let.

„Můžu potvrdit, že jsme obdrželi jednu platnou nominaci a Rishi Sunak je tímto zvolen lídrem Konzervativní strany,“ oznámil krátce po 15:00 SELČ Graham Brady, předseda Výboru 1922 sdružujícího konzervativní zákonodárce. Sunak zhruba o půl hodiny později před členy výboru předstoupil s neveřejným proslovem, v němž podle britských médií za své základní priority označil stabilizaci britského hospodářství a splnění slibů, které konzervativci dali voličům v roce 2019. Odmítl údajně také možnost nových voleb, po nichž volá britská opozice.

Sunak dnes v souboji o lídra konzervativců vyhrál poté, co jeho protikandidátka Penny Mordauntová z klání odstoupila. V čele země Sunak nahradí dosavadní premiérku Liz Trussovou, která ho letos na počátku září předstihla v obdobné volbě do čela konzervativců.

„Vybrali jsme si nového premiéra. Jde o historické rozhodnutí, které znovu ukázalo, jak rozmanitá a talentovaná naše strana je. Rishi má mou plnou podporu,“ uvedla jen několik minut před vyhlášením výsledků nominací Mordauntová. Podle BBC nebo listu The Telegraph měla Mordauntová v tu dobu přes 96 hlasů, na potřebných 100 ale nedosáhla. Přesto, když zhruba o půl hodiny později vstoupila do místnosti, kde se sešel konzervativní výbor, přivítalo ji bouřlivé bouchání pěstmi o stoly - tradiční gesto souhlasu konzervativců.

profimedia-0732901559 Nový britský premiér Rishi Sunak | zdroj: Profimedia

Sunak je již třetím premiérem, který letos stane v čele britské vlády. Nejprve v červenci po řadě skandálů rezignoval Boris Johnson, kterého po dlouhé volbě nahradila v čele vlády Trussová. Na premiérském postu ale nezůstala ani dva měsíce, její mandát tak je nejkratší v historii. O lídrovi Konzervativní strany, a tedy i o dalším premiérovi v nové volbě rozhodovalo 356 konzervativních poslanců.

Sunak svým jmenováním do premiérské funkce pokoří několik milníků. Stane se nejmladším premiérem za posledních více než 200 let i prvním britským premiérem s indickými kořeny. Britská média také v jeho případě píší o nejrychlejším politickém růstu v moderní historii: z neznámého poslance se stává premiérem za pouhých sedm let.

Jeho zvolení oslavovali lidé v Dillí v Indii, bývalé britské kolonii, i indická diaspora v Británii. Zvolení praktikujícího hinduisty do čela britské vlády společně se Svátkem světel díválí, který připadá na dnešek, přineslo Indům skutečné důvody k oslavám, píše agentura Reuters.

List The Guardian také upozornil, že s příchodem Sunaka a jeho rodiny do Downing Street bude poprvé v britské historii předseda vlády s rodinou bohatší než monarcha; Sunak a jeho žena Akshata Murthyová mají podle odhadů společné jmění v hodnotě 730 milionů liber (asi 20,4 miliard korun).

Británii budu sloužit s pokorou a zásadově, řekl v prvním projevu Sunak

Úvodem svého prvního veřejného projevu ve funkci vzdal Sunak hold končící premiérce Liz Trussové. „Británie je významnou zemí. Není ale pochyb o tom, že čelíme hlubokým ekonomickým problémům. Nyní potřebujeme stabilitu a jednotu,“ uvedl Sunak ve svém jen asi minutovém projevu, který přečetl, aniž by dal najevo jakékoli emoce. Svoji řeč neuzavřel poděkováním, všimla si britská média.

Důrazem na integritu a pokoru se Sunak snaží distancovat od své role ve vládě Borise Johnsona, soudí list The Guardian. Johnson na svoji funkci rezignoval letos v červenci poté, co měsíce odolával tlaku veřejnosti, která jej za nedostatek integrity kritizovala kvůli četným politickým skandálům. Sunakovo rozhodnutí z vlády odejít přitom v červenci bylo jedním z klíčových momentů Johnsonova pádu.

Trussová se v době své šestitýdenní vlády stala nejméně populární britskou premiérkou a Konzervativní strana se podle serveru Politico v předvolebních průzkumech propadla z 31 na 21 procent.

„Mojí prioritou bude překonat výzvy, kterým čelíme, a budovat lepší a bohatší budoucnost pro naše děti a vnoučata,“ řekl Sunak. 

Další premiér, kterého jsme nevolili, reaguje britská opozice na zvolení Sunaka

Vrchní představitelé tří největších britských opozičních stran ve svých prohlášení vyzvali k vyhlášení předčasných voleb a zvolení Sunaka kritizovali. „Konzervativní poslanci nedali hlas britským občanům a uvedli dalšího premiéra, který je mimo realitu a nemá žádný plán na nápravu škod,“ řekl stanici BBC šéf Liberálních demokratů Ed Davey a dodal: „Jediný způsob, jak tenhle chaos ukončit, je vyhlásit předčasné volby“.

Ve stejném duchu se vyjádřila i místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová, podle níž Sunak nemá „žádný mandát, žádné odpovědi a žádné nápady“. „Pro tohle nikdo nehlasoval,“ napsala Raynerová na svůj twitter.

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová Sunakovi ve svém prohlášení pogratulovala ke zvolení a uvedla, že s novým premiérem bude spolupracovat a budovat konstruktivní vztah nehledě na politické rozdíly.

„Co se týče politického programu, navrhuji okamžitě vyhlásit předčasné volby. (Sunak) by také neměl přijít s dalším kolem daňových škrtů. Naše veřejné služby by to neunesly,“ napsala Sturgeonová a dodala, že v otázce skotské nezávislosti se její pohled nezměnil: „Stává se dalším premiérem, který (ve Skotsku) nemá žádný mandát. Kdybychom měli šanci, bezpochyby bychom si ho nezvolili,“ uvedla předsedkyně SNP.

Konzervativci samotní se ve svých vyjádření shodují v tom, že strana se nyní musí sjednotit za novým premiérem nehledě na to, kdo koho do dnešního dne podporoval. „Nemůžeme si dovolit luxus hádat se. Máme povinnost pracovat a plnit program pro britské občany,“ řekl Sky News ministr zahraničí ve vládě Liz Trussové James Cleverly, který byl podporovatelem Borise Johnsona.

Ke zvolení Sunakovi na twitteru pogratulovala i premiérka Liz Trussová a osobně v parlamentu bývalá premiérka Theresa Mayová. 

Zdroje: